Inflacija 4,9 odsto

0

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,1 odsto. Potrošačke cijene u maju 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 4,9 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: voće; mlijeko, sir i jaja; odjeća; usluge smještaja; meso; vazdušni prevoz putnika; hljeb i žitarice; riba i morski plodovi.

Potrošačke cijene u periodu januar-maj 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,9 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (1,3 odsto); Odjeća i obuća (0,9 odsto); Alkoholna pića i duvan (0,3 odsto); Zdravlje (0,2 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (0,1 odsto), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Prevoz (-0,8 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-0,4%); Ostala dobra i usluge (-0,4 odsto); Rekreacija i kultura (-0,1 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.