Indija optužuje SAD za politizovanje religioznih sukoba

0

Indija je danas optužila američku Komisiju za vjerske slobode da politizuje nasilje u Nju Delhiju u kojem je ubijeno najmanje 30 ljudi a povrijeđeno više od 200.

Nasilni sukobi hinduista i muslimana koji su izbili tokom prve posjete predsednika SAD Donalda Trampa toj zemlji, najgori su za proteklih nekoliko godina, što se vidi po prodavnicama, muslimanskim svetilištima i vozilima u plamenu.

Iako su neredi uglavnom utihnuli, bolnički izvori navode da je broj povrijeđenih porastao.

Američka Komisija za međunarodne vjerske slobode juče je saopštila da je duboko uznemirena nasiljem i činjenicom da policija nije intervenisala za vrijeme napada na muslimane. Policija i federalna vlada Indije negirali su ove navode.

“Vlada nije ispunila dužnost da zaštiti sopstvene građane”, rekao je član Komisije Anurima Bargava.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo je da su navodi američke komisije netačni i zavaravajući sa ciljem da ispolitizuju to pitanje.

Danas su se takođe mogle vidjeti spaljene prodavnice i vozila pored puta u Čandbagu gde je dominantno muslimansko stanovništvo. Na ulicama na kojima je patrolirala policija moglo se vidjeti mnogo ostataka stakla i spaljenih benzinskih bombi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.