Indeks nevidljivog tereta koji je pokrenuo Samsung otkriva skriveno opterećenje svakodnevnim kućnim poslovima među Evropljanima

0

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija Samsung Electronics otkriva da Evropljani provode 86% vremena razmišljajući o kućnim poslovima u poređenju sa vremenom koje provedu obavljajući ih. Ovo vrijeme od fizičkog nemira do mentalne preopterećenosti prije nego što se počne sa obavljanjem bilo kog kućnog posla  manifestuje se kao „nevidljivi teret“ i utiče na to kako ljudi provode dragocjeno vrijeme kod kuće.

Ova studija, koja je obuhvatila preko 6000 ispitanika iz Evrope, otkriva da je prosječna osoba zadužna za najmanje sedam kućnih poslova, za koje joj je često potrebno preko 30 sati nedjeljno. Skoro pa jednako koliko i posao sa punim radnim vremenom, negativan uticaj na evropska domaćinstva je očigledan, pri čemu više od polovine ispitanika (51%) priznaje da je barem polovinu tog vremena pod stresom, a dvoje od pet (41%) redovno ima problema da se koncentriše na svakodnevne poslove. Uz krizu vezanu za porast troškova života, više od polovine (54%) ispitanika potvrđuje da energetski troškovi utiču na kućne poslove i čine ih stresnijim i težim.

Istraživanje se odnosi na 15 najvažnijih kućnih poslova koji se redovno obavljaju, uključujući čiššenje kuće, nabavku namirnica i plaćanje komunalija. Svaki posao je rangiran po intenzitetu na osnovu emocionalnih i fizičkih zahtjeva koje Evropljani pripisuju njihovom obavljanju. Studija je otkrila da, uprkos većoj dostupnosti napredne tehnologije pametnog doma i platformama kao što je SmartThings za upravljanje povezanim načinom života, Evropljani provode skoro isto vrijeme, a u nekim slučajevima i više,  u mentalnoj pripremi za obavljanje redovnih kućnih poslova u poređenju sa vremenom koje utroše na njih. Među primjerima su:

Evropljani provode 92% vremena razmišljajući o kuvanju jela u odnosu na samo kuvanje.
Evropljani provode 91% razmišljajući o kućnoj bezbjednosti u odnosu na preduzimanje postupaka za sprečavanje prijetnji po dom.
Evropljani provode 88% vremena razmišljajući o bacanju ili recikliranju smeća u odnosu na obavljanje samog posla.
Da bi poboljšao ravnotežu u evropskim domaćinstvima, Samsung je uveo Indeks nevidljivog tereta, razvijen u saradnji sa Moom Godetom, autorom bestselera i stručnjakom za sreću. Primjenom prve formule ove vrste (nevidljivi teret = intenzitet x vrijeme x učestalost), ovaj indeks omogućava svima da izračunaju sopstveni nevidljivi teret ispitivanjem fizičkog tereta kućnih poslova za koje su zadu?eni, kao i mentalno opterećenje povezano s tim.

Uz 90% ispitanika koji smatraju da bi njihovo domaćinstvo moglo da bude efikasnije i skoro polovinu (48%) otvorenu za potencijal tehnologije da smanji opterećenost kućnim poslovima, Indeks nevidljivog tereta korisnicima takođe nudi jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu da žive efikasnije i uštede vrijeme za najbitnije stvari.

Na primjer, da bi pomogla da se smanje brige oko upravljanja i plaćanja komunalija, usluga SmartThings Energy vam omogućava da lako pratite energetsku potrošnju kućnih aparata i čak pratite ostale uređaje preko pametnih utičnica. Da biste više uštedjeli, možete da aktivirate AI Energy Mode i upravljate energetskom potrošnjom manjom od definisanog cilja. Da bi pomogla da se smanji opterećenost pranjem veša, aplikacija SmartThings vam omogućava da uključite pranje na daljinu i obavještava vas kad se ciklus završi, tako da, bez obzira gdje ste, možete da pokrenete ciklus i znate da će biti završen kad se vratite kući.

„Čast mi je da sarađujem sa kompanijom Samsung na razvoju Indeksa nevidljivog tereta i pomognem Evropi da otkrije skriveno opterećenje svakodnevnim kućnim poslovima uz pomoć ovog ilustrativnog sistema bodovanja. Jedan od suštinskih aspekata naše opšte dobrobiti je kako provodimo vrijeme kod kuće, tako da je važno da u svakodnevnu rutinu uvedemo zdrave navike kako bismo lako upravljali obavezama. Uz pomoć aplikacije SmartThings je moguće automatizovati određene kućne poslove i značajno unaprijediti kvalitet slobodnog vremena kod kuće?, kaže Mo Godet.

„Mi u kompaniji Samsung stalno tražimo načine da pomognemo ljudima da uštede vrijeme i smanje opterećenje. Platforma SmartThings otvara vrata jednostavnijeg, pametnijeg i povezanijeg svijeta. Preko 30 partnerskih brendova trenutno podržava više od 3200 povezanih uređaja. Štedi vam vrijeme da se povežete sa najbitnijim stvarima time što vam omogućava potpunu kontrolu nad domom i, što je još važnije, kućnim poslovima. Preko Indeksa nevidljivog tereta smo željeli da podstaknemo razgovor o teretu kućnih poslova u domaćinstvima širom Evrope. Time što podstičemo ljude da postanu svjesniji svog nevidljivog tereta se nadamo da ćemo im pomoći da vode uravnoteženiji život, dodao je Nejtan Šefild, direktor za IOT i SmartThings za Samsung Evropu.

 

 

Za vi?e informacija o platformi SmartThings posjetite: https://www.samsung.com/rs/apps/smartthings/

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.