IJZCG: Od novembra registrovano 635 slučajeva oboljevanja od velikog kašlja

0

“Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica”, navodi se u saopštenju Institua za javno zdravlje Crne Gore.

Kako ističu protiv pertusisa (velikog kašlja), je izuzetno važno da se vakcinacija u ovakvoj epidemiološkoj situaciji svrovodi na način da se prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza), kao i da se djeca redovno revakcinišu, prvi put tokom druge godine života i drugi put tokom sistematskih pregleda pred polazak u školu.

“Vakcinacija se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Povremeno će biti organizovana vakcinacija u dodatnim terminima za sve koji kasne sa vakcinacijom ili nemaju izabranog doktora. Pertusis je oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine zaključno sa 18.02.2024.g, registrovao 635* slučajeva obolijevanja od pertusisa. Kod 549 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 86 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

“Među registrovanim slučajevima (635), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (246), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (97), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (91), 16-20 godina (88), 1-5 godina (71), ispod 1 godine (15), preko 65 godina (15) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (12). Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (475) i Danilovgradu (31), potom u Beranama (26), Baru (21), Nikšiću (15), Budvi (11), Cetinju (11), Bijelom Polju (8), Kotoru (8), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Ulcinju (2), Petnjici (1) i Pljevljima (1). Do 18.02.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću i Tivtu”,ističe se u saopštenju.

Od registrovanih slučajeva (635), kod 590 (odnosno preko 90%) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vacine.

Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori su zbog pertusisa ukupno bile hospitalizovane 33* osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

“Posebno apelujemo na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i generalno osobe koje dolaze u kontakt sa njima da budu veoma pažljivi i da primjenjuju opšte mjere prevencije (nošenje maske, izbjegavanje kontakta kada osoba ima simptome infekcije, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.”, navodi se u saoppštenju IJZCG.

Podsjećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđenja dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.