IJZ: zabilježen sedmi slučaj morbila

0

U Crnoj Gori je zabilježen sedmi slučaj morbila (malih boginja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Posljednji slučaj kako su kazali, registrovan je u Pljevljima kod osobe uzrasta 46 godina koja se prema podacima dobijenim epidemiološkim ispitivanjem virusu morbila izložila tokom boravka u Bosni i Hercegovini u kojoj je u toku velika epidemija.

Iz IJZCG su kazali da je od 28. marta zaključno sa 19. junom 2024. godine registrovano sedam slučajeva obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, saopšteno je iz IJZCG. Oni su apelovali na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

„Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je prema posljednjim dostupnim podacima, tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 4553 slučaja (zaključno sa 02.06.2024).

„U Republici Srpskoj je prijavljeno 212 slučajeva (zaključno sa 14.06.2024. godine), a u Srbiji je registrovano 114 slučajeva morbila (zaključno sa 02.06.2024. godine). U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024)“, navodi se u saopštenju.

Prema posljednjem izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila.

„Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine“, zaključuju iz IJZCG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.