(III DIO) Kako je tekao šverc kokaina u Crnoj Gori: Prvi problemi kartela, Amerikanci pokrenuli „Balkanskog ratnika“, u sve upletena Prva banka?

0

Aprila 2020. godine objavljen je izvještaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal a kriminalci iz Crne Gore su bili uključeni u šverc 30 tona kokaina koji je zaplijenjen od 2017. Količina tog kokaina iza koje stoje crnogorski šverceri, navodi drugi izvor je 41.5 tona.

Procjenjuje se da se u Evropi godišnje potroši 90 tona kokaina, čime se stiče utisak da je Crna Gora bila važna karika u čitavom tom lancu.

O svemu ovome je govorio predsjednik Pokreta za promjene u emisiji Kontroverza emitovana na Adria televiziji. Ovom prilikom, zbog značaja ove teme BORBA će prenijeti intervju ali ga i parcelisati o čemu možete čitati narednih dana na našem portalu.

Prvi dio o početku šverca kokaina možete pročitati ovdje a drugi dio o crnogorskim pomorcima možete naći ovdje. Prošli tekst završili smo sa pozicioniranjem Crne Gore i načinu funkcionisanja kriminalnog klana – do jednog trenutka.

Taj trenutak je bio kada su se u Crnoj Gori zapadne obavještajne službe, prije svih američka DEA, koja je prateći aktivnosti Revolucionarne armije Kolumbije (koja je od strane SAD-a proglašena kao teroristička organizacija, koja se bori oružano, proizvodi oružje i vodi svoju ideološku borbu u prašumama Kolumbije) došla do Crne Gore. Registrovana je jedna transakcija kada su uhapšeni bivši italijanski senator i bivši bugarski ministar koji su baš u Crnoj Gori sklapali taj dil.

„Amerika tada smatra da Milo Đukanović ulazi u transakcije i operacije koje predstavljaju bezbjednosnu prijetnju za SAD. Sve dok vi švercujete kokain za evropsko tržište, sve dok se ne miješaju u Ameriku i ne posluju sa američkim neprijateljima“, kazao je Medojević.

Prvi kiks crnogorskog narko kartela je bio taj – droga za oružje, kada DEA pokreće operaciju balkanski ratnik gdje je zaplijenjeno 2.7 tona kokaina i gdje su potpuno jasno optuženi crnogorski političari i crnogorske službe bezbjednosti da su sastavni dio priče.

„Crnogorski narko kartel postaje pažnja DEE, od koje rijetko kad možete ostati skriveni. S druge strane, crnogorska državna narkomafija nije imala elemente bezbjednosti, konspiracije, kao što imaju stare mafije. Ovdje su se ljudi faktički hvalili ko je zadužen za kokain, ko vrbuje, ko pere novac. Tada se formira Prva banka koja je faktički prala novac a DPS postaje zvijezda narko trafikinga jer obezbjeđuje siguran prevoz robe, siguran pristup evropskom kopnu i siguran pristup gotovini od šverca kokaina preko Prve banke i Hypo Alpe Adria banke“, podvukao je Medojević.

FOTO: Prva banka

 

Te banke su bile uvezane u pranje novca i gotovine. Crna Gora je bila favorit Zapada za članstvo u NATO, lider evropskih integracija, bila je dio međunarodnog platnog prometa, funkcionisao je SWIFT, a nije još uvijek bila registrovana kao zemlja preko koje se pere novac od organizovanog kriminala.

„Crnogorski narko kartel je nudio najsavremenije DHL usluge. Dopremimo Vam kokain vrhunske čistoće po najjeftinijoj cijeni. Uzmemo prljavi keš, operemo ga i plasiramo ga. Uticaj kartela je zato rapidno rastao 2005/6/7. Svoje pipke su razvili čak i do Australije“, kazao je Medojević.

Agenti DEE tada dolaze u Crnu Goru.

(Nastavak slijedi sjutra)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.