Igre iza kulisa: Sporazum koji ni organizatori nijesu potpisali, ultimatumi i odustajanje od tehničke vlade!

1

Ostavke čelnih ljudi režima, ostajanje na ulicama Podgorice do ispunjenja zahtjeva i formiranje tehničke vlade su bili prvi i jedini uslovi kada su, ne tako davno, krenuli građanski protesti. Iza tih zahtjeva, bez ikakvog ultimatuma, stala je kompletna opozicija. Iz vikenda u viked protesti su bili sve masovniji. Iz razloga što im se priključila kompletna opozicija, koja se stavila na raspolaganje organizatorima, tačnije, pružila im svu logistiku. Taj recept, definitivno, dao je rezultata, i djelovalo je da ovaj put nema odustajanja od cilja.

Međutim, prije dvije nedjelje, došlo je do zaokreta u djelovanju organizacionog odbora, pa se, na sugestiju, kako su kazali, izvora iz bezbjednosnih struktura režima, odustalo od ostajanja na ulicama Podgorice do ispunjenja zahtjeva. To kao da je bio prvi signal, da se, ipak, neko sa strane, umiješao u same proteste i da želi da ih usmjeri u nekom drugom pravcu, tačnije, da proteste upotrijebi kao batinu za disciplinovanje djelova opozicije.

U tom duhu, u demokratskoj kuhinji, dijela opozicije, a čiji rukopis je jasan, skovan je i Sporazum o budućnosti, koji su danas prezentovali predstavnici organizatora okupljenih pod sloganom “Odupri se”. Da sve bude još čudnije, a to niko nije primijetio, taj Sporazum koji je poslat opoziciji, niti ima pečat, niti ga je bilo ko potpisao! Nevješto sročen tekst, za koji se i ne zna ko ga je sastavio, jer ga niko nije potpisao, što znači da javnost treba da vjeruje na riječ organizatorima protesta, stavljen je na sto, uz poruku opoziciji: “Uzmi ili ostavi”.

Da se radi o koordinisanoj akciji dijela opozicije i organizatora, lako je zaključiti iz samo jednog detalja. Pres konferencija organizatora na kojoj je predstavljen Sporazum, zakazana je za 11 časova, a sat ranije, Demokratska Crna Gora je podržala predlog Sporazuma, koji je sat kasnije prezentovan javnosti! Odmah za njima, i URA je podržala Sporazum, a organizatori protesta su na pres konferenciji kazali da su ih podržali i svi nezavisni poslanici. Međutim, redakcija našeg portala je kontaktirala tri nezavisna poslanika, i niko od njih nije podržao Sporazum niti je stavio potpis na taj dokument, već su kazali da će se sjutra izjasniti o tome, kada će iznijeti i svoje sugestije i predloge.

Jasno je da je neko očigledno želio da obmane javnost, saopštavanjem neprovjerenih informacija o tome ko je podržao Sporazum. Kako bi se poslala poruka onima koji nijesu podržali Sporazum da će oni biti sledeća meta kritika. Tako se umjesto ultimatuma vlastima, došlo do ultimatuma dijelu opozicije, kako bi ih optužili za sve ono što ne bude išlo na ruku onima koji stoje iza Sporazuma. Nekome se očigledno žuri, pa želi, da kroz organizacioni odbor, dođe do svojih političkih ciljeva, tako što će ostatak opozicije natjerati da ih slijepo i bez pogovora slijedi.

Da sve bude još čudnije, jasno je da je ovaj Sporazum, odustajanje od tehničke vlade, i da se kroz njega pokušava progurati neka druga vlada. U Sporazumu, koji ponavljamo niko nije potpisao, predlaže se vlada građanskog jedinstva. Očigledno, samo drugačija floskula za vladu izbornog povjerenja koju smo gledali ne tako davno i koja je završila totalnim fijaskom. Sada oni koji stoje iza Sporazuma, koji treba da posluži kao batina za disciplinovanje većinske opozicije, predlažu, faktički koalicionu vladu u koju bi ušli predstavnici vlasti, opozicije i organizatora protesta. To je po vlast prihvatljivija opcija od tehničke vlade, pa se nameće pitanje da li je neko, iza kulisa, već napravio neki dil sa predstavnicima režima, pa se sada nudi ova forma, koja je bježanje od tehničke vlade.

A da onda bude sve još čudnije, Demokrate i URA su prve podržale vladu građanskog jedinstva ili bolje rečeno vladu povjerenja vlasti, opozicije i organizatora protesta. Iste te partije su nedavno, 18. decembra prošle godine (u prilogu objavljujemo dokaz) javno saopštile da “oni neće sa DPS-om konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS”. A danas, demantuju sebe i javno se nude da stave potpis na dokument, za koji se ne zna ni ko ga je sastavio, a koji predviđa formiranje vlade građanskog povjerenja sa DPS-om.
Dokument se nalazi na sajtu Demokrata

A da paradoks bude još veći, ovim Sporazumom, nije predviđeno da u tu vladu građanskog jedinstva, ne mogu ući akteri afera “Snimak”, “Koverta”… Po ovom Sporazumu, Brano Gvozdenović bi sjutra mogao biti u ovoj vladi, ispred DPS-a, zajedno sa organizatorima protesta. Očigledno je da ovdje neko igra političku igru, koja je koordinisana sa strane. Jer, drugačije je nemoguće objasniti činjenicu da se u Sporazumu, ne pominju ostavke čelnika režima, što je prvi uslov sa protesta, niti tehnička vlada za koju se zalaže većina opozicije.

I na kraju, najbolje bi bilo da ostatak opozicije, pruži podršku onima koji prihvataju ovaj Sporazum u ovom obliku, da zajedno sa DPS-om, naprave tu vladu, koja će nas sve dovesti do boljih uslova za fer i demokratske uslove.

1 Comment
  1. zelenas komentariše

    a sto se dogadja sa krivokapicem koji je bio tik uzDZemala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.