Ideolog iz sjenke: Dragan Vukčević stekao enormno bogatstvo zahvaljujući DPS-u!

0

U serijalu članaka koje su nedavno objavile ”Vijesti” utvrđeno je, između ostalog, da je u smislu materijalnih beneficija isplativije biti dugogodišnji akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) nego dobitnik Nobelove nagrade.

Sudeći po tome da akademici CANU uglavnom nemaju dostupne imovinske kartone, a što je slučaj i sa predsjednikom CANU, Draganom Vukčevićem, izgleda da naši ”nobelovci” imaju šta da sakriju.

Tako postoje indicije, a koje potiču iz krugova bliskih aktuelnom predsjedniku CANU-a, da Vukčević ima brojne nekretnine, među kojima su stanovi u Podgorici, Baru, Beogradu. Međutim, to nije moguće do kraja utvrditi, jer kao što smo istakli, njegov imovinski karton nije dostupan javnosti.

Zato je novinarka redakcije IN4S stupila u kontakt sa predsjednikom CANU, nadajući se odgovoru na pitanja koja su vezana za njegov imovinski karton, ali je akademik Vukčević u kratkom razgovoru naglasio da ne odgovara na novinarska pitanja putem telefona, već samo putem mejla. Pošto predsjednik CANU-a nema sopstveni imejl nalog (što je samo po sebi nevjerovatno), uputio nas je na zvanični imejl CANU-a, pa smo tamo postavili i određena pitanja. Iako je taj mejl poslat 24. juna, do objavljivanja ovog teksta, odgovori nijesu stigli.

Naša pitanja su bila:

Suvlasnik ste i predsjednik Skupštine osnivača Univerziteta Donja Gorica. Koliko novca ste uložili u UDG?

Da li je tačno da imate stvarni suvlasnički udio u izdavačkoj kući CID?

S obzirom da ste tamo urednik, a veliki broj izdanja je finansirao Sorošev fonda za otvoreno društvo, otkad datira ta saradnja i kakvi su finansijski izrazi te saradnje?

Spekuliše se da posjedujete veći broj nekretnina u Crnoj Gori, kao i stan u Beogradu. Ako je to tačno, da li su plata, honorari i dodatak iz CANU-a dovoljni za kupovinu svih tih nekretnina?

Da li je tačno da Vaša majka ima poslovni prostor preko puta tržnog centra Delta koji izdaje NLB banci?

Ako je prethodno tačno, da li je ugovor o iznajmljivanju u ime NLB banke potpisao tadašnji direktor, a sadašnji ministar finansija Radunović?

Dakle, prema informacijama kojima raspolažemo, majka Dragana Vukčević, Marija, posjeduje poslovni prostor u zgradi preko puta Delta mola od 143 kvadrata, koji izdaje NLB banci. Pretpostavlja se da je ugovor o zakupu potpisan u periodu kada je na čelu NLB banke bio njen sestrić, sadašnji ministar finansija Darko Radunović. Ne sumnjajući u preduzetnički duh majke prvog čovjeka CANU, ipak valja istaći da je ona 1930. godište.

Takođe, za Vukčevića su sumnja da je „prikriveni“ vlasnik jednog dijela izdavačke kuće CID, iako se godinama tamo upisuje samo kao glavni urednik. Centar za izdavačku delatnost (CID) je izdavačka kuća, specijalizovana za izdavanje udžbenika i ostale stručne literature. Po našim saznanjima, CID posjeduje ogromne količine knjiga u magacinima, uz ogromne promete, neuobičajene za izdvače na ovim prostorima.

Knjige su između ostalog štampane državnim novcem, a značajan dio i Soroševim donacijama, da bi CID te iste knjige kasnije prodavao bibliotekama u Crnoj Gori i ostalim državnim institucijama. Dakle, izgleda da je država učestvovala u troškovima štampanja knjige, a onda kupovala od ”spretnog” izdavača te iste knjige. Vrlo tipično, vrlo koruptivno.

Iako se u javnosti prepoznaje kao povučeni, tihi, ”svileni” intelektualac, saznajemo da je nasuprot tom željenom utisku, Dragan Vukčević ostrašćeni zagovornik i glavni ideolog novocrnogorske identitetske transformacije. Od izbacivanja srpskog jezika, ubacivanja istorijskih falsifikata u zakonska rješenja, pa do aktuelnog pokušaja otimačine imovine SPC u Crnoj Gori.

Izgleda da su sav taj minuli rad i zalaganja dodatno preporučili Vukčevića, pa je predsjednik CANU-a postao suosnivač i suvlasnik Univerziteta Donja Gorica (UDG) sa Milom Đukanovićem.

Ako se potvrde naše indicije o nimalo skromnom materijalnom bilansu akademika Vukčevića, koji se inače silno trudi da oda utisak skromnosti i odmjerenosti, onda bi se mogla postaviti i brojna druga pitanja, pa i ono osnovno – šta ga je zapravo preporučilo da postane akademik, a posebno predsjednik CANU-a?

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.