Iako u Turskoj živi 80 miliona ljudi, niko nije zaražen koronavirusom

0

Turska je uspjela da suzbije širenje koronavirusa, iako u ovoj državi živi preko 80 miliona stanovnika, tako što je brzo reagovala i uvela mjere kada su se pojavile prve informacije o epidemiji, prenose turski mediji.

Nakon prvih informacija o koronavirusu prethodne godine na granicama je uvela aparate za mjerenje tjelesne temperature.

Početkom januara sve putnike koji su dolazili iz Kine slala je na dodatne preglede, a u karantin su išli oni koji su pokazivali i najmanje simptome ove zaraze.

Kada se koronavirus proširio ovo pravilo je važilo za dolazak iz svih zemalja u kojima su prijavljeni slučajevi zaraze. Putnici sa blagim simptomima su pomno posmatrani.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca ukazavši na aktuelno stanje u Iranu rekao kako je sasvim jasno da bi u slučaju pravovremenog nezatvaranja granica s Iranom u Tursku ušle osobe koje sa sobom nose virus, prenosi TRT.

“U slučaju da mi prije dvije sedmice nismo zatvorili naše granice s Iranom, na sedmičnom nivou bi u Tursku iz Irana ulazilo 50.000 ljudi. Dakle, samo zakašnjenje od jednu sedmicu, u našu zemlju bi ušlo 50.000 ljudi. U brojnim turskim regijama bi imali slučajeve zaraze”, rekao je Koca.

On je dodao je kako je virus danas prisutan u 106 zemalja iz razloga što mjere za sprečavanje širenja virusa nisu poduzete na vreme.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.