I ove godine crnogorski putnici masovno koriste aerodrom u Tirani

0

Preko Međunarodnog aerodroma u Tirani tokom 2023. letjelo je 53 hiljade putnika iz Crne Gore, a do danas, u 2024. godini već njih 20 hiljada, koristeći neke od skoro 100 linija koje pruža aerodom, kazao je za portal Bankar.me Pjervitorio Farabi glavni operativni direktor (COO) i odgovorni menadžer Međunarodnog aerodrome u Tirani (TIA).

On očekuje nastavak rasta broja putnika preko ovog aerodroma, i uvjeren je da će u 2024. godini broj putnika preko Tirane preći devet miliona, čime će TIA biti ključni areodrom, kada je riječ o regionalnim aerodromima.

„Zabilježeno je značajno povećanje mreže avio linija dostupnih na Međunarodnom aerodromu Tirana (TIA) u posljednje dvije godine, što je rezultiralo je povećanjem broja putnika iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru. Sa gotovo 40 aviokompanija koje lete preko TIA, na gotovo 100 direktnih linija, putnici iz Crne Gore u Tirani pronalaze povoljne cijene karata za gotovo sve zemlje Evrope i nekoliko zemalja u regionu Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, zajedno sa tradicionalnim avioprevoznicima koji lete na svim glavnim čvorištima u Evropi (Frankfurt, Minhen, London-Heathrow, Rim-Fiumicino, Istanbul, Cirih, Pariz-Charles De Gaulle, Atina, Beograd, Varšava-Chopin, itd.) i UAE“, kazao je on.

Takva obimna ponuda prirodno je, kako ističe Farabi, privlačna potencijalnim putnicima sa Zapadnog Balkana koji možda nemaju obimne mreže ruta na svom matičnom aerodromu.

„Što se tiče procijenjenog broja crnogorskih putnika, naši podaci pokazuju 53.000 u 2023. godini i više od 20.000 od početka 2024. godine, što je siguran znak atraktivnosti mreže direktnih ruta dostupnih preko Međunarodnog aerodroma Tirana. Dodatno, vlasti su potvrdile da smo imali oko 110.000 Kosovara i 45.000 građana Sjeverne Makedonije koji su putovali preko našeg aerodroma u 2023. godini, dok su u 2024. godini brojevi, respektivno, 42.000 i 10.000 do danas“, poručio je Farabi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.