Hrvatski list: Naša vojska nemoćna pred Vojskom Srbije

1

Hrvatska vojska nemoćna je pred Vojskom Srbije, piše hrvatski list “7Dnevno” i u prilog tome ističe da srpska vojska prolazi kroz “bogate periode nabavke vrhunske opreme”.

Pozivajući se na podatak portala “Firepower”, koji od 2006. objavljuje listu najmoćnijih vojski svijeta, list piše da je Vojska Srbije po snazi za dva mjesta pretekla Hrvatsku vojsku i sada je na 61.

List konstatuje da su Hrvatsku vojsku uništile godine neulaganja i da je stoga potrebno donijeti strategiju bezbjednosti.

– Hrvatska nema oružje i opremu kojom može da neutralizuje prednost Srbije. Od vojske se očekuje da zaključa vazdušni prostor, a ne da gradi hotele i hangare – piše list i sa žaljenjem konstatuje da je “ovo nagovještaj poremećaja koji tek dolaze u narednim godinama”.

Uz podsjećanje da je prije četiri godine bilo sve drugačije, da se očekivala transformacija Hrvatske vojske u malu, dobro opremljenu po svim standardima NATO, list piše da je sve ostalo samo na najavama.

Podsjećaju da su dva puta propali ili odlagani planovi o nabavci višenamjenskog aviona, protivvazdušna odbrana je, kažu, ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa od značajnije modernizacije odavno zastarjelih M 84 tenkova.

– S druge strane Srbija je, očigledno, modernizaciju svojih snaga osmislila mnogo pažljivije i realnije – piše list i napominje da su se u Hrvatskoj mnogi smijali kada je Srbija nabavila polovne MiG-ove iz Rusije i Belorusije.

Srbi su, ističe se, predano radili i na obnavljanju protivvazdušne odbrane koja je slojevita, a sistemi su nabavljeni i sa Istoka i sa Zapada.

Srbija je, kažu, od Francuza kupila sisteme “Mistral”, od Rusa “Pancir S1”, a od Kineza sisteme FK-3.

– Srbija je obilno iskoristila mogućnost vojnih nabavki s jedne i druge geopolitičke strane i u obnovi helikopterske flote, pa su od Rusa nabavili moćne helikoptere Mi-35 i Mi-17, a iz Nemačke Erbasove H-145”, piše list.

Tu slobodu navake Srbija je, ističu, iskoristila i u procesu nabavke bespilotnih letjelica, pa su od Kineza kupili njihove Ć-92A, a u pregovorima su sa Turskom o kupovini njihovih dronovima Bajraktar TB2.

Dodaju i da je nabavka modernizovanih radara omogućila nošenje dalekometnih raketa, što je uticalo da, kako kažu, Srbija postane značajan faktor u okruženju.

Ukazuju i da prema poslednjim informacija Srbija vodi intenzivne pregovore sa Izraelom o nabavci dronova tipa “Heron”.

Ističu da ne treba zanemariti činjenicu da Srbija samostalno proizvodi oklopna vozila ”Lazar”, ali i samohodne haubice “Nora B-52” u kalibru 155mm.

– U svim pregovorima o nabavci vojne tehnike Srbi su vodili računa da prenesu dio tehnologije koju mogu iskoristiti i u svom Vojno-tehničkom institutu”, navodi list i konstatuje da je tako Srbija kupovinu bespilotnih letjelica iz Kine iskoristila za unapređenje sopstvene bespilotne letelice “Pegat”, a protivvazdušne sisteme “Mistral” vezali su uz razvoj topničko-raketnog sistema kratkog dometa “Pasars”.

Ako se, ukazuju, sve nabrojeno realno sagleda, čudno je što razlika između dve vojske nije još veća.

– Pritom treba imati na umu da srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje dalja ulaganja u vojsku i nove nabavke koje bi trebalo da garantuju neutralnost Srbije u NATO okruženju – navodi “7Dnevno”.

Izvor: Blic.rs

1 Comment
  1. srdjan komentariše

    Ne mogu da shvatim ovakvu logiku. Hrvatska je članica NATO pakta. Ta činjenica se, izgleda, ne shvata na prostorima ovih dveju država. Srbija se, nesumnjivo, naoružava. Hrvatski jastrebovi žele da ih Hrvatska u tome prati. Na hrvatsku vladu se vrši neviđen pritisak za kupovinu aviona jer su stari zastarali i odavno su im istekli svi resursi. Vlada Hrvatske je toga svjesna ali im se ne daju novci koje ionako nemaju. Drugim riječima hrvatska vlada zna da im ta vrsta troška, bar kako sada stoje stvari, nije potrebna. Stoga odugovlači novo zaduživanje. Srbi uživaju na lovorikama koje su samo ispleli dok se hrvatski jastrebovi pomamljuju tražeći nekakakv paritet u odnosu snaga. Niko srećan, niko zadovoljan !!!

    2
    2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.