Hrvatski istoričar: Hrvatska ima problem ako njeni političari ne priznaju da je ustaški režim počinio genocid nad Srbima

0

Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid, upitao je danas hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

On je istakao da Hrvatska ima problem ako njeni političari ne priznaju da je ustaški režim počinio genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, a ne samo nad Romima i Jevrejima.

Ostao je, kaže, šokiran kada je na konstataciju da „Srbi treba da prihvate genocid u Srebrenici“ dobio odgovor da ni Hrvati ne priznaju genocid nad Srbima. Nakon što se u to i sam uvjerio, Klasić ističe da bi neki stoga s pravom mogli reći da se genocid nad Srbima u Hrvatskoj nije ni dogodio.

– Ostao sam šokiran. Genocid u Srebrenici. Srbi bi to trebalo da prihvate pa su mi rekli da ni mi ne prihvatamo genocid nad Srbima. I onda sam išao da gledam, niko od hrvatskih političara nije rekao genocid nad Srbima. Romima, Jevrejima – da. Ali Srbima – ne. Neko će reći da se nije dogodio genocid nad Srbima – rekao je Klasić.

On tvrdi da je postotak Srba stradalih u genocidu bio, kako navodi, bitno manji, ali ne „zato jer nisu htjeli da ih ubijaju, već zato što je genocid u jednom trenutku bio spriječen“.

– Da se nisu pobunili, sigurno bi imali istu sudbinu kao i ovi (Romi i Jevreji). Ako oni danas imaju problem da kažu da je ustaški režim počinio genocid, ne Hrvati, Hrvati su učestvovali u antifašističkom pokretu, onda imamo problem – naveo je Klasić.

Nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija o Srebrenici, čiji su inicijatori Bošnjaci, a sponzori Nemačka i Ruanda, Jasenovac i zločini koji su se dogodili u tom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata ponovo su u fokusu hrvatske javnosti. Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore već je dostavila na raspravu Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, što je uznemirilo Hrvatsku, pa je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nedavno izjavio da je zvanični Zagreb uputio Podgorici notu upozorenja da bi, ukoliko ta rezolucija bude usvojena, to moglo zaustaviti crnogorski put ka Evropskoj uniji.

Međutim, Jasenovac i događaji koji su se dogodili na tom Spomen-području u poslednje vrijeme mogli bi da dovedu i do trzavica u aktuelnoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, posebno nakon što je direktor Ivo Pejaković podnio ostavku.

Pejaković je ostavku podnio zbog nekih netačnih navoda koji su godinama stajali na veb-stranicama Spomen-područja Jasenovac, DP-ovac Ivica Kukavica je zbog toga juče prozvao ministarku kulture Ninu Obuljen Koržinek, a premijer Vlade Andrej Plenković je odgovorio da njegova vlada, koju sada čini i desni Domovinski pokret, brine o svim žrtvama totalitarnih režima.

Komentarišući ovu situaciju, istoričar Klasić kaže da je oko greške na veb-stranici JUSP napravljena fama u javnosti.

– Na sastanku Pavelića i Hitlera nije upotrijebljen termin ‘konačno rešenje’, ali ono što je nakon toga uslijedilo je bilo etničko čišćenje – pojašnjava Klasić.

Na konstataciju da je pomenuti tekst na stranicama JUSP stajao 17 godina i pitanje je zašto je tek sada postao sporan, Klasić kaže:

– To je jedna vrsta pritiska koji traje već godinama. Niko Ivi nije rekao da mora dati otkaz, ali kad vam stalno dolaze da stave natpis ‘za dom spremni’ u Jasenovac, kad stalno govore o broju žrtava… Taj popis bi mogao i biti i veći – tvrdi Klasić.

Prema njegovim riječima, procjene se kreću između 100 do 120 hiljada.

– Ono što sam sto puta rekao, nebitno je, brojke nakon 50 ili 100 godina postanu nebitne, bitan je karakter, bitno je zašto su ti ljudi ubijeni. Mene je sram što mi od hrvatskih političara ne možemo čuti da se dogodio genocid – ističe Klasić i ističe:

– Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.