Hronologija jedne partije: Sve “pobjede” Demokrata unutar opozicije!

4

piše: Dražen Živković

Najava nove koalicije Demokrata i Crnogorske, biće treći politički savez partije Alekse Bečića, u poslednje tri godine. Prije koalicije sa Crnogorskom, koja doduše još nije ozvaničena, ali je evidentna i prisutna na sceni već neko vrijeme, Demokrate su participirale kao dio “građanske opozicije”, između ostalih i sa SDP-om, a onda i sa URA, kroz projekat “Koalicija za 21. vijek”. Međutim, i jednu i drugu opciju su vrlo brzo po formiranju, napustili. Doduše, sa SDP-om su pale teške riječi, dok sa URA taj razlaz nije bio buran. Tako su Demokrate, čiji je osnovni slogan “Pobjede, a ne podjele”, za veoma kratko vrijeme uspjele da se, za četiri godine postojanja, raziđu sa SDP-om, SNP-om, DF-om i URA, a da nađu zajednički jezik sa Crnogorskom, čija podrška u javnosti je upitna.

Rasturili opozicioni SNP

Da se podsjetimo svih “pobjeda” Alekse Bečića i njegovog tima.

Pošto je na Kongresu SNP-a, najstarije opozicione partije, Aleksa Bečić doživio brodolom, odlučio je da razbije tu opozicionu partiju i da osnuje Demokratsku Crnu Goru, gdje je na prvom kongresu partije, održanom 31. maja 2015. godine, izabran za predsjednika.

Razbijanje građanske opozicije

Odmah nakon parlamentarnih izbora, došlo je do političkog dila između Demokrata, URA, SDP-a i Demosa, uz učešće i SNP-a, koju su mediji njima naklonjeni predstavljali kao građansku opoziciju. Ta opcija je napravljena kao protiv teža DF-u, opozicionom subjektu koji je na izborima 2016. godine osvojio 18 mandata. Međutim, ta opcija nije dugo opstala, tačnije, funkcionisala je do predsjedničkih izbora, kada je i definitivno došlo do razlaza.

U međuvremenu, Demokrate su uspjele da zarate i sa Demokratskim frontom, tako da na opozicionoj sceni nema relevantne partije ili političkog saveza, s kojim oni mogu da sarađuju.

Pukla ljubav sa URA, minirali Mladena Bojanića

I dok je trajala predsjednička kampanja, a zajednički kandidat opozicije bio je Mladen Bojanić, Demokrate i URA su povukle nesvakidašnji politički potez. U jeku kampanje i njihovog kandidata, oni su krenuli u svoju privatnu kampanju za lokalne izbore pod sloganom “Koalicija za 21.vijek”.

“Projekat Dritana i Alekse je nešto što izaziva strah za sve one koji su uživali benefite, sa jedne strane decenijskog opozicionarstva, a bilježeći konstantne poraze, a sa druge strane decenijskog pljačkanja svojih građana”, poručio je Bečić.

Međutim, taj projekat Demokrata, kao i onaj prethodni u okviru građanske opozicije, bio je kratkog daha.

Odmah nakon toga, Demokrate uskaču u kolo sa Crnogorskom i Demosom, dvije političke stranke koje nikada same nijesu učestvovale na parlamentarnim izborima i čija relevantnost je upitna.

Pravi koaliciju sa Crnogorskom koja bi da mijenja vlast uz pomoć DPS-a

Danas, mediji prenose, da je na pomolu nova koalicija Demokrata i Crnogorske. Demos ne pominju, iako su sa Lekićem šetali nekoliko nedjelja, organizujući zajedničke šetnje, od kojih su evo neko vrijeme odustali, ali niko da objasne građanima i zbog čega.

A šta je zanimljivo, vezano za najnoviju koaliciju Alekse Bečića i Vladimira Pavićevića. Dovoljno je samo prisjetiti se izjave Pavićevića, budućeg koalicionog partnera Bečića.

“U Crnoj Gori moguća je meka transformacija sistema ili meko razvlašćivanje što podrazumijeva da je promjena moguća uz učešće Demokratske partije socijalista (DPS) u tim promjenama”, saopštio je Pavićević 04. decembra 2017. godine.

Znači, Pavićević ne bježi od saradnje sa DPS-om, pa će biti zanimljivo šta Bečić i Demokrte misle o tome, s obzirom da najavljuju koaliciju sa čovjekom koji ne bježi od saradnje sa DPS-om.

Bečiću ne smeta saradnja sa Miodragom Živkovićem, akterom DPS afere Trsteno

I još jedna veoma sporna činjenica kod politike Demokrata. Predsjednik Političkog savjeta Crnogorske, budućeg koalicinog partnera Alekse Bečića je Miodrag Miko Živković, bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore. Za zaboravne, da podsjetimo, Živković je bio akter jedne od najvećih korupcionaških afera, zajedno sa DPS-om, a u cijeli posao, kako su mediji izvještavali, bila je uključena direktno Ana Đukanović, sestra Mila Đukanovića. Biće zanimljivo kako će Bečić objasniti da nema ništa proriv saveza sa Miodragom Mikom Živkovićem, koga kompletna opoziciona javnost targetira kao čovjeka DPS-a. Jer, nije logično da jednom opozicionaru, za koga se predstavlja Bečić, partner bude Miko Živković, a da odbija saradnju, npr. sa SNP-om, zahvaljujući kome je postao to što je danas.

I još jedan, ne manje bitan detalj, o kome se već pisalo. Gosti Bečića na Kongresu su bili koalicioni partneri DPS-a, Suljo Mustafić i Genci Nimanbegu. Ako ste opozicija, a saradjujete sa Mustafićem, Nimanbeguom i Mikom Živkovićem, onda javnost treba da se zapita kud plovi taj brod!

4 Comments
 1. Bojana komentariše

  Tekst prsti od objektivnost i novinarske profesionalnosti! Jos kad bi autor smio sa istim kritickim pristupom da napise ista o dukljanskom PzPu dobro bi bilo.

 2. Potresno komentariše

  Omiljeni Medov citat mi je onaj iz 2015 na naslovnici DAN-a: „Nije UDBA, nego Amfilohije razbio proteste!“

 3. bokelj komentariše

  Mnogi kritikuju onaj spot Alekse Bečica u kojem reklamira Givova trenerku.Naprotiv,mislim da je odličan!
  To je slicna situacija kao prije par godina kad su gradjani dobili mogucnost da za odredjeni iznos na registarskim tablicama stave natpis koji žele.Tu su se mogla vidjeti svakakva slova,imena i to je jako bilo dobro da obican covjek prepozna budalu koja mu dolazi u susret!
  Isto tako,Aleksa Givova se legitimisao spotom tako da prosjecni neodlucni gradjanin moze ubuduce znati sto da ocekuje od Demokrata!

 4. Putin komentariše

  Drazene, Drazene, vragolane mali ! Ma si im reka !!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.