HRA traži podršku za DPS-ov naum da smijeni Kovačevića

0

U svijetlu Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, čiji je krajnji cilj jačanje mira i bezbjednosti u svijetu, oštro osuđujemo prijetnje koje je svojim neistomišljenicima uputio trenutni predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovcu, saopštila je NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

„Kovačević je, suštinski, zaprijetio novim ratovanjem protiv svih koji ne priznaju da su njegova “braća”, tj. onih koji nisu za ujedinjenje Crne Gore, Republike Srpske i Srbije i koji ne praktikuju hrišćansku vjeru. To je klasičan primjer govora mržnje u odnosu na političko mišljenje, etničku pripadnost i vjeroispovjest, koji je posebno problematičan, jer dolazi od visoko pozicioniranog političara“, naveli su iz HRA, pa nastavili:

“Kovačević krši zabranu ratne propagande iz člana 20 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i ustavnu zabranu izazivanja mržnje ili netrpeljivosti. Govor mržnje povlači prekršajnu odgovornost, dok izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje predstavlja i krivično djelo”, piše u saopštenju HRA.

Apeluju na tužilaštvo da adekvatno reaguje na svaki govor političara koji u javnom diskursu direktno ili indirektno poziva na nasilje i netrpeljivost.

“Govor mržnje ekstremno nacionalističkih političara, kao što je Kovačević, nanosi nemjerljivu štetu mješovitoj zajednici kakva je Crna Gora. Državno tužilaštvo je dužno da suzbija govor mržnje, koji vodi u nova krvoprolića, umjesto što poziva na informativne razgovore kritičare govora mržnje gradonačelnika Nikšića kao u martu ove godine. Očekujemo od demokratskih partija koje vrše vlast u Nikšiću da podrže predlog Kluba odbornika za razrješenje Marka Kovačevića. U protivnom, afirmisaće retrogradnu politiku koja se suprotstavlja savremenom poimanju demokratije”, zaključili se iz HRA.

Interesantno, iz HRA nismo čuli ni riječ o skandaloznoj izjavi međunarodnog sekretara Socijaldemokrata (SD) Miloša Đuričkovića, tačnije, kako kaže taj ekstremni desničar, „svetosavskim orgijama“.

Iz HRA, vjerovatno, podržavaju takav govor Đuričkovića, budući da im nije palo na pamet da se tim povodom oglase.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.