Hot: U Čistoći 101 zaposleni na bolovanju, to nas mjesečno košta 35.000 evra

0

Direktor gradskog preduzeća Čistoća Denis Hot kazao je u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj televiziji da su u januaru imali 101 zaposlenog na bolovanju, što je na nivou od prošle godine. Kako kaže, kada je počeo da se bavi analizom, vidio je kakva je praksa uzimanja bolovanja u tom preduzeću i da zaposleni odlaze na privremenu spriječenost većinom u trećem kvartalu tokom ljetnjih mjeseci.

”Bolovanja nas koštaju. To vam je 35.000 evra dodatnog troška za preduzeće, ako imamo 40 direktnih izvršilaca koji nedostaju sa posla, moramo da angažujemo nove radnike njih 40 i svakog dodatnog zaposlenog plaćamo po 900 evra. Zašto je to tako možemo samo da nagađamo, pitali ste me da li ima zloupotreba, vrlo je to teško utvrđivati. Nažalost ni nadležni organi koji sprovode kontrole ne mogu to da utvrde. Obratili smo se nadležnim komisijama prvo komisiji Fonda zdravstva koja kontroliše odsustvo do 30 dana, dok veći broj dana od toga kontroliše komisija Ministarstva zdravlja. Ja imam jedan izvještaj komisije koji nam je dostavljen. Uputili smo zahtjev za provjeru u avgustu i on je nedavno stigao, a informisan sam da su zatrpani zahtjevima za provjeru bolovanja. Konkretno za 33 zaposlena je vršena provjera i utvrđeno je da jedan zaposleni nije produžio bolovanje u skladu za zakonom. To je procesna radnja jer sticajem okolnosti znam tog radnika i on ima zdravstvenih problema, jer čak on fizički ne može da dođe do Čistoće i da dostavi doznake “, ističe Hot.

To itetakako utiče na proces rada, kada su direktni izvršioci u pitanju.

”Ja sam se bavio i analitikom udijela bolovanja i on iznosi dvije trećine u ukupnom broju bolovanja. Teško možemo da govorimo o zloupotrebama jer oni rade u izuzetno teškim uslovima, u ljetnjim i zimskim mjesecima. Znamo da je period epidemija, virusa i prehlada, tako da oni opradvano idu na bolovanja. Kako se boriti sa tim, Čistoća nema druge mehanizme bez da zaposli druge izvršioce i samim tim sebi da stvori dodatni trošak jer sva ova bolovanja do60 dana padaju na terte poslodavca “, navodi Hot.

Kako navodi, imaju potražnju za zaposlenjem, za razliku od regiona, gdje moraju da dovode ljude iz inostranstva, odnosno Nepala.

”Što se tiče vozača, tu je malo specifična situacija, jer niko prije zaposlenja nije upravljao specijalnim teretnim vozilom i to se ne može konkursom tražiti. Ali to rješavamo većim brojem izvršilaca. Način finansiranja je dosta sporan, jer su zarade zaposlenih porasle za 30 odsto, pa imamo veći trošak i tražićemo u razgovorima sa predstavnicima Ministarstva ekologije da idemo u izmjenu cjenovnika “, dodaje Hot.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.