Hoće da izbace Trampa iz Bijele kuće

0

Demokrate i liberali u SAD žele po svaku cijenu da sklone Donalda Trampa iz Bele kuće, dok su se u javnosti pojavila imena nekoliko mogućih “izazivača”, od kojih se najbolje kotira Džo Bajden, nekadašnji potpredsjednik iz ere Baraka Obame.

Bajden ima odlične veze u finansijskim i poslovnim krugovima, što je od ključne važnosti za kandidaturu. On je još 2016. godine želio da uđe u predsjedničku trku, ali je odustao zbog smrti sina, podsjećaju portali za političku analitiku.

Bajden ulazi često u prepirke sa Trampom putem društvenih mreža i otvoreno se suprotstavlja njegovoj politici.

Mnogi smatraju da on nema ozbiljnijeg protivkandidata u Demokratskoj stranci, ali bi zbog godina (76) mogao da ostane bez dovoljne podrške u partiji. Kao potencijalni Trampov rival pominje se i Elizabet Voren (69), senator iz Masačusetsa. Nju politički analitičari smatraju liderom najliberalnijeg krila Demokratske stranke, naročito u pitanjima polova, abortusa, gej populacije, klimatske politike. Posebno je zanimljivo da se Vorenova predstavlja kao potomak indijanskog plemena Čiroki, mada joj rezultati DNK testa ne daju previše indijanskih gena. Vorenova, ipak, ima manje šansi od Bajdena ako se on kandiduje.

Kao “mladi lav” demokrata pominje se nekadašnji panker Beto O'Rurk, koji je u trci za senatorsko mjesto u Kongresu izgubio sa malom razlikom od republikanskog favorita Teda Kruza. Međutim, veliki broj glasova koje je dobio u Teksasu, državi koja važi za republikansku tvrđavu, podigao mu je rejting u stranci. O'Rurka smatraju novom nadom demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.