Hitno ažurirajte sve: Chrome, Firefox, Brave i Edge su upravo popravili veliku ranjivost

0

U najnovijem razvoju događaja u svijetu sajber bezbjednosti, giganti tehnološke industrije Google, Mozilla, Microsoft i Brave izdali su hitna ažuriranja za svoje pretraživače.

Ova ažuriranja ciljaju na rješavanje kritične bezbjednosne ranjivosti koja omogućava napadačima neovlašćeni pristup ili izvođenje malicioznog koda na računarima korisnika. Prema izvorima sa portala Stack Diary, Nacionalni institut za standarde i tehnologiju SAD (NIST) klasifikovao je ovu ranjivost kao ozbiljnu, a potvrđeno je da je već aktivno iskorišćena.

Verzije softvera sa ispravkama su:

Ova bezbjednosna prijetnja nije izolovana samo na internet pretraživače. Ranjivost je povezana sa kodom korišćenim za prikazivanje WebP slika, formatom koji je široko rasprostranjen na mreži. Aplikacije sa enkripcijom poput Signal-a i Honeyview-a, kao i druge aplikacije kao što su Affinity, Gimp, LibreOffice, Telegram i mnoge Android aplikacije su takođe pogođene, prema izvorima sa Stack Diary.

Uz to, Apple je ove nedjelje izdao ažuriranje koje izgleda rješava sličan problem, iako sa drugačijim referentnim brojem na NIST sajtu.

U svijetlu ovih događaja, korisnicima se preporučuje da hitno ažuriraju svoje softverske aplikacije kako bi zaštitili svoje sisteme i lične podatke od potencijalnih napada.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.