Hilari Klinton poručila Bajdenu: Nemoj priznati poraz u izbornoj noći

0

Hilari Klinton savjetovala je demokratskom predsjedničkom kandidatu Džou Bajdenu da ni u kojem slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći jer smatra da bi se objava konačnih rezultata mogla odužiti zbog glasanja poštom.

Demokratu Hilari Klinton je na predsjedničkim izborima 2016. porazio Donald Tramp, republikanac koji uoči ovogodišnjih izbora zaostaje u nacionalnim anketama za Bajdenom.

Klintonova je priznala poraz u izbornoj noći 2016, ali kaže da bi pobjednik ovogodišnjih izbora mogao biti poznat nešto kasnije u novembru zbog glasanja poštom u pandemiji virusa korona.

Kaže da bi rezultati u izbornoj noći mogli ukazivati na malu prednost Trampa. U tom slučaju “Bajden ne bi trebalo da popusti ni pod kojim okolnostima jer mislim da će se to razvući”, rekla je Klintonova.

Bivša američka državna sekretarka rekla je to u intervjuu za emisiju The Circus televizijske mreže Showtime, čiji je isječak objavljen u utorak.

Bajdenov portparol kampanje odbio je to da komentiriše.

Očekuje se da će polovina američkih birača glasati poštom ove godine, što je više nego dvostruko više nego 2016, a nemaju sve savezne države i lokalni zvaničnici jednake kapacitete za prebrojavanje glasova poštom.

Takođe neke države poput Ohaja i Sjeverne Karoline dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića koji pristignu i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

“Vjerujem da će (Bajden) pobijediti ako ne posustanemo i ako budemo koncentrisani i neumoljivi kao druga strana”, rekla je Klintonova.

Tramp je bez ikakvih dokaza kritikovao glasanje poštom kao prevaru, iako je zatražio vlastiti listić za slanje poštom na ovogodišnjim izborima.

Američki predsjednik, koji će u četvrtak službeno prihvatiti stranačku nominaciju, takođe smatra da bi glasanje poštom moglo usporiti prebrojavanje glasova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.