Hilari Klinton pokušala da poveže Trampa sa Rusijom, Obama znao za plan

0

Podaci kancelarije za obavještajne poslove američke vlade pokazuju da je administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame znala da bivša demokratska kandidatkinja za predsjednika Hilari Klinton pokušava da Donalda Trampa poveže sa Rusijom i tako skrene pažnju javnosti sa skandala oko spornih mejlova uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Direktor kancelarije Džon Retklif pismeno je u utorak obavijestio Senatski komitet za pravosuđe da je prethodna administracija pribavila ruske obavještajne podatke u julu 2016. godine sa optužbama protiv Klintonove, ali je upozorio da obavještajna zajednica „ne zna koliko su tačni ovi navodi, niti u kojoj mjeri analiza ruske obavještajne službe može odražavati pretjerivanje ili izmišljotinu“, prenio je Foks njuz.

Retklifovo pismo ne nudi detalje o obavještajnim podacima, ali otkriva da rukom napisane billeške bivšeg direktora CIA Džona Brenana pokazuju da je bivši predsjednik Obama bio informisan o tome.

Prema Retklifovim tvrdnjama, obavještajni podaci uključuju „navodno odobrenje Hilari Klinton 26. jula 2016. da se realizuje predlog jednog od njenih spoljnopolitičkih savjetnika i da se osramoti Donald Tramp izazivanjem skandala koji upućuje na umiješanost ruske službe bezbijednosti“.

Politiko je izvijestio da je Nik Meril, portparol Hilari Klinton, ove optužbe nazvao „neosnovanim“ i pogrdno ih ocijenio.

„Ovo su ruske dezinformacije“, tvitovala je Relčel Koen, portparolka potpredsjednika Senatskog obavještajnog odbora Marka Varnera.
Predsjednik senatskog pravosudnog odbora Lindsej Grejam rekao je da će pregledati informacije, napominjući da će ih Retklif prezentovati u poverljivom okruženju.

„Ove najnovije informacije koje je pružio pokazuju da je u FBI možda postojao dvostruki aršin u vezi sa optužbama na račun kampanje Hilari Klinton i ruske umiješanosti“, rekao je Grejam.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.