Hibridna oluja razara Grčku: „Janos“ ruši sve pred sobom

0

Ciklon „Janos“ pogodio je rano jutros Grčku i napravio veliku štetu, ali nije ugrozila živote, izjavio je zamjenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias i dodao da će narednih devet sati biti veoma kritični.

On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

​Dodao je da su zbog ove takozvane hibridne oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema.

Očekuje se da će se ciklon zadržati na tom dijelu Grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomeriti južno. Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni dio Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i verovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije, navodi Tanjug.
Na satelitskim snimcima zabilježeno je da su udari vjetra oko 90 kilometara na sat, a zbog njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

​Preko noći je na Itaki, usidreni jedrenjak pod švajcarskom zastavom odnio jak vjetar i srušio ga na stijene. Dvoje putnika na brodu su se iskrcali i nisu povrijeđeni u incidentu.

Vjetrovi u tom području su jaki, dostižući brzinu do 8 stepeni Boforove skale.

​Gradonačelnik Itake, Dionisis Stanicas, govorio je medijima o vrlo ozbiljnoj situaciji na ostrvu.

​Prema riječima gradonačelnika, velika je šteta na putnoj mreži, a prodavnice i kuće su poplavljene. Pored toga, drveće je iščupano i stanovnici su ostali bez struje širom ostrva. Takođe je zatražio od građana da izbegavaju putovanja jer će „sledeći sati biti teški“. Do sada nisu zabilježene povrede na Itaci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.