Haos u Venecueli: I Gvaido i Maduro izvode pristalice na ulice

0

Predsjednik venecuelanskog parlamenta i opozicioni lider Huan Gvaido pozvao je svoje pristalice da se vrate na ulice širom zemlje.

I Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika, pozvao je pristalice da izađu na ulice kako bi pojačali pritisak na Madura da napusti tu funkciju.

S druge strane, Madurova socijalistička vlada pozvala je svoje pristalice da izađu na ulice, mašući zastavama, kako bi proslavili 20 godina od Bolivarske revolucije, koju je predvodio nekadašnji predsjednik Ugo Čavez.

Zbog demonstracija dvojice rivala, koje se održavaju u vrijeme političke krize u zemlji, prijeti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i bezbjednosnih snaga, upozorava AP.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija da prihvati pomoć.

On je to napisao nakon što je Gvaido rekao da će se suprotstaviti vladinoj zabrani pomoći i prihvatiti velike konvoje ljekova u Venecuelu, uz pomoć susjednih zemalja.

“U skladu sa zahtjevom privremenog predsjednika Huana Gvaida, i u konsultaciji sa njegovim zvaničnicima, SAD će mobilisati i transportovati humanitarnu pomoć – ljekove, hirurške zalihe i prehrambrene dodatke za narod Venecuele. To je vrijeme za Madura da se skloni s puta”, rekao je Bolton.

Prethodno je američki potpredsednik Majk Pens poručio na jednom skupu u Floridi da je vrijeme za dijalog o Venecueli prošlo, ali da su sve opcije na talonu.

“Ovo nije vrijeme za dijalog. Ovo je vrijeme za djela. Došlo je vrijeme da se jednom za svagda okonča Madurova diktatura”, rekao je Pens, prenosi Rojters.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izjavio je juče da je sa poštovanjem odbio ponude predsjednika Meksika i Urugvaja da pregovaraju sa predsjednikom Nikolasom Madurom.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog mjeseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

On je poručio da je spreman na dijalog i moguće posredovanje strane države u izborima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.