Haos u Tirani: Demonstranti pokušali da probiju koridon i uđu u parlament

0

Pristalice opozicije u Albaniji pokušale su večeras u Tirani da probiju policijski kordon i uđu u zgradu parlamenta, javlja ATA.

Policija je odgovorila suzavcem, dok su demonstranti policajce gađali raznim predmetima i petardama.

Demonstranti su se ponovo večeras okupili u Tirani, gdje su ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobilske gume kako bi spriječile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu.

Uz demonstrante na trgu ispred zgrade parlamenta, nalaze se i poslanici opozicije, koji traže prekid plenarne sjednice. ATA navodi da je među demonstrantima i predsjednik Demokratske partije Ljuljzim Baša.

Policija je bacala suzavac, dok su demonstranti policajce gađali raznim predmetima i petardama.

Kako objašnjava AP, parlament je trebalo da zasijeda u četvrtak, ali je sjednica pomjerena za danas kako bi se izbjegle ranije najavljene demonstracije.

Pristalice opozicije su onda promijenile plan i proteste organizovale danas.

Opozicija predvođena Demokratskom partijom tvrdi da je ljevičarska vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Opozicioni poslanici traže od vlade da ustupi mjesto prelaznoj vladi i raspiše vanredne izbore.

Vladajući socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu od 140 mjesta.

Albanska opozicija od 21. februara ne učestvuje u radu parlamenta, nakon što je lider najveće opozicine stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima se odriču svojih mandata.

Protesti u Albaniji su održani i ranije tokom nedelje kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsjednika vlade Albanije i kada je došlo do sukoba s policijom u kojima je povređeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.