Haos u bezbjednosnom sistemu: Amater rukovodi policijom, klanovi čiste profesionalce

2

Borba klanova koja se vodi u crnogorskom podzemlju, prelila se i u bezbjednosne strukture, a sadašnji direktor Slavko Stojanović, nema ni kapaciteta, ni samostalnosti da bilo što riješi unutar Uprave policije. Javna je tajna da unutar policije postoji više klanova i da se u policiji najmanje pitaju policajci i ljudi sa iskustvom u policijskim poslovima. Navodni pretresi koji se već mjesec dana vrše širom Crne Gore, samo su marketinškog karaktera, kako bi se javnosti poslala poruka da je policija odlučna u borbi protiv kriminala. Da je sve to maska, govori i činjenica da u svim tim akcijama, ni jedna krupna riba iz svijeta podzemlja, nije uhapšena. Sve vođe klanova su odavno na sigurnom, a pretresi se vrše, jer policija zna da oni nijesu na lokacijama koje se pretražuju, pa nema bojazni da će biti uhapšeni. Realnost je surova. Kriminal se sa ulice prelio u sve sfere društva, a kompromitovani policijski kadrovima, ponovo se vraćaju na veliku scenu. Kozmetičkim promjenama na pojedinim načelničkim mjestima, konačno su pale maske, jer te promjene nemaju za cilj poboljašnje rada i rezultata, već su dio kompromisa između zavađenih klanova.

Za Slavkovog mandata 25 nerasvijetljenih ubistava
Jer, kako vjerovati direktoru policije na njegovim kadrovskim rješenjima, ako se zna da je za vrijeme mandata Slavka Stojanovića bilo 25 nerasvijetljenih ubistva, u poslednje tri godine. Za nešto više od dvije decenije u Crnoj Gori se dogodilo blizu 550 ubistva, od kojih se 60 i dalje vode kao nerasvijetljena. Najviše likvidacija čiji izvršioci nijesu pronađeni dogodilo se u Podgorici, Budvi, Baru, Kotoru i Nikšiću. U pomenutom periodu najviše ubistva se dogodilo 1993. godine, kada su izvršene 34 likvidacije, dok su godinu ranije i godinu kasnije evidentirana po 32 ubistva.

Početnik vodi kriminalistiku, nove smjene u Podgorici i u Budvi
Urušavanje ionako klimave atmosfere unutar same policije počelo je dolaskom na mjesto šefa kriminalistike Enisa Bakovića. Čovjeka, koji nikada nije radio u policiji, a kojem je jedina preporuka na tu funkciju odanost DPS-u, i to što je sin Šućka Bakovića, obmudsmana za ljudska prava. On je postavljen za šefa najoperativnijeg i najosjetljiviojeg dijela policije, gdje bi po pravilu trebao da se nađe najsikusniji policijski kadar, a ne početnik u poslu. Spekuliše se da je za njega urgirao lično premijer Duško Marković, jer je Enisova sestra zaposlena u kabinetu prvog čovjeka Vlade. Bez dana iskustva u polciiji, Baković se nametnuo kao šef i samom direktoru Slavku Stojanoviću, koji nema snage ni moći da spriječi dalje urušavanje sistema, za koji je on odgovoran u najvećoj mjeri. Narednih dana, po nalogu Bakovića biće smijenjeni Jovica Rečević i Darko Ćorac, šefovi policija u Podgorici i Budvi. Prije njih, Baković je sklonio šefove policija u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i na Cetinju. Dobro upućeni tvrde da su te smjene rezultat borbe unutar klanova u policiji, uz sve propuste pomenutih lica, a ne nikako osvježavanje kadrovskih rješenja.
Umiješan u krijumčarenje, a sad šefuje u policiji
Na velika vrata su vraćeni kadrovi poput Miloša Vučinića i Ilije Vasovića, koji su u svojim karijerama imali više propusta. Vučinić je napustio policiju, mediji su objavili da je čak i otpremninu uzeo, zatim je radio u Montenegroerlajnsu, a sada je ponovo vraćen u policiju na mjestu načelnika na Cetinju. Šef kriminalistike u Baru Ilija Vasović je radio u policiji u Ulcinju. Po nalogu Slavka Stojanovića je sklonjen sa mjesta kriminalistike, jer je bio umiješan u krijumčarenje i skrivanje lica iz Ulcinja, uhapšenih u akciji Grom. Sve se to dešavalo tokom 102 i 2013. godine, da bi ga Stojanović prije dvije godine, bez obzira na sve, vratio u Bar na mjesto šefa kriminalistike.

Lobi u Porto Montenegru smijenio šefa policije
Javna je tajna da je šef policije u Tivtu Mićo Radović, koji je imao najbolje rezultate u istoriji tog grada, smijenjen zbog pritiska lobija u Porto Montenegru. Radović je uspio da se za kratko vrijeme obračuna sa lokalnim narkodilerima i posrednicima u elitnoj prostituciji i da im stane na put. Očigledno, to nekome nije bilo po volji, pa je Radović, bez ikakvog objašnjenja sklonjen, iako je svoj posao radio profesionalno i odgovorno. Javna je tajna da je taj lobi i najodgovorniji za smjenu Radovića.
Stanović aplaudira DPS-u i šefuje u Tivtu
Interesantno je da se smjenjuju šefovi na Primorju, dok komandir granične policije u Tivtu Zoran Stanović i dalje ostaje na svom mjestu. On je prošao nekažnjeno nakon što su ga “Vijesti” fotografisale kako aplaudira na predizbornom skupu DPS-a u tom gradu, koji je održan početkom aprila 2012. godine. Stanović je tada u civilu, poput ostalih, aplaudirao tokom obraćanja lidera DPS-a Mila Đukanovića, koji je tada govorio o hapšenjima opozicionih lidera. Stanovića je javno za zloupotrebe i žmurenje na šverc, optuživao i policajac Vesko Knežević, koji je jedno vrijeme sa njim službovao na aerodromu Tivat. Knežević je zbog toga krajem 2011. godine protiv Stanovića podnosio i krivične prijave za navodnu zloupotrebu službenog položaja, nanošenje uvreda i za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti. Po mišljenju tužilaštva, za takve njegove tvrdnje nije bilo dovoljno dokaza, pa su prijave Kneževića odbačene.

Čišćenje policije od profesionalaca
Za vrijeme mandata Dejana Kneževića kao šefa Odsjeka za droge, za razliku od njegovog prethodnika Miodraga Lakovića, zabilježeni su značajni rezultati, na domaćem i na međunarodnom planu. Taj Odsjek je unutar policije prepoznat kao najprofesionalniji, sa ozbiljnom međunarodnom reputacijom. Zaplijenjene su rekordne količine droge, pohapšeno je više kriminalnih grupa, presječeno nekoliko lanaca za distribuciju narkotika, ali je i pored toga Knežević sklonjen bez objašnjenja. Očigledno je da su određeni klanovi unutar policije koji nemaju interes da se razbiju svi putevi droge, imali presudnu ulogu u sklanjanju Kneževića. Upravo smjena Kneževića, bez objašnjenja, dokaz je da sadašnje rukovodstvo policije na čelu sa početnikom Bakovićem, nema za cilj poboljšanje rezultata u borbi protiv kriminala, jer je ako je to plan, nelogično da se jedan od najsikusnijih policijaca, koji je prošao sve strukture unutar policije, bude sklonjen na ovakav način.

2 Comments
  1. Зоран Мустур komentariše

    Ti lopovi skrivaju ko je mene pogodio kamenom 18 oktobra 2015 godine ispred skupštine iako imaju snimak, svjedoci upućuju. Nijedno ročište nije bilo i niko nije privođen, tužilaštvo ima sve i moju zdravstvene nalaze i imam doživotne zdravstvene probleme.

  2. Revizija komentariše

    Neka se policija bavi zastarjelim predmetima Bakovića u tužilaštvu jer se zna od koga je uzeo pare da predmeti dobiju prašinu….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.