Gvozdenović: Svaki poslanik, bojkotovao ili ne parlament, trebalo bi da pomogne

0

Žao mi je što dio političkih partija ne učestvuje u razmjeni informacija i predlaganju rješenja. Ovo nije vrijeme za bilo kakvo distanciranje. Svaki poslanik, bojkotovo ili ne parlament, trebalo bi da stavi svoje kapacitete u okviru ove institucije i da predlaže rješenja. Svi moramo da pokažemo i tu vrstu zrelosti poručio je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović (DPS), nakon jučerašnje, proširene sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

On je pozvao odbore da razmotre pristigle prijedloge kako bi već u narednih sedam do deset dana bila parlamentarna rasprava o njima.

Sjednici Kolegijuma, kojim je predsjedavao Ivan Brajović, prisustvovali su i ministar finansija Darko Radunović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović.

“Skupština je i danas rekla da su njena vrata otvorena, da su odbori zahvaljujući novim tehničko-tehnoloških rješenjima spremni da razmatraju sva rješenja i da pomognu u koncipiranju određenih prijedloga i da ih usvojimo u Skupštini”, rekao je Gvozdenović.

Istakao je da je sugerisao rukovodiocima odbora da obrade sve prijedloge koristeći novu formu komunikacije sa članovima odbora.

“I da to predlože kako bismo bili u mogućnosti u kratkom roku, od sedam do deset dana, da organizujemo parlamentarnu raspravu o svim rješenjima za koja mislimo da je važno da ih donesemo”, rekao je Gvozdenović.

Aleksandar Damjanović (Posebni klub poslanika) ukazao je da je 50-ak djelatnosti kojima je poslovanje obustavljeno, te da je njima obuhvaćeno oko 20 do 25 hiljada zaposlenih. On je rekao da treba razmišljati kako da se stvore uslovi da ti ljudi dobijaju plate dok traju privremene mjere.

Raško Konjević (SDP) istakao je da je na sjednici konstatovano da je opravdano u ovakvim okolnostima da država uđe u jednu vrstu zaduženja.

“Ključna je stvar: kako očuvati zaposlenost. Vlada treba da razmišla o paketu mjera kako da pomogne privredi, da se očuva zaposlenost a da to budu mjere koje mogu da se sprovedu”, rekao je on.

Boris Mugoša (SD) istakao je da se na sjednici pričalo i o kreditnoj podršci.

“Novim mjerama Centralne banke otvorio se prostor da se ozbiljno razmišlja da se koriguju kamatne stope na niže kod reprogramiranja kredita. Govorili smo i o potrebi direktne finansijske podrške privrednim subjektima”, kazao je Mugoša.

Adrijan Vuksanović (HGI) istakao je da je sastanak protekao u duhu zajedništva, što pokazuje zrelost i odgovornost-političkih subjekata.

Kolegijum predsjednika Skupštine, kako je saopšteno iz parlamenta, iskazao je očekivanje da će nadležne državne institucije dostaviti usaglašeni set ekonomskih i drugih mjera, sa ciljem ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica tokom aktuelne epidemiološke situacije, kao i po njenom završetku.

Članovi Kolegijuma i ovom prilikom, kako je saopšteno, iskazali su spremnost da u okviru svojih nadležnosti efikasno djeluju u vezi sa prijedlozima koje očekuju da Vlada dostavi u što skorijem roku. Akcenat sjednice je, kako je saopšteno, bio na privrednim temama i stanju finansijskog sektora, kao i blagovremenom preduzimanju potrebnih mjera za očuvanje ekonomske stabilnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.