Gugl pustio prvu verziju Android 12 operativnog sistema: Upoznajte nove funkcije vašeg telefona

0

Kompanija Google je pustila prvu verziju Android 12 operativnog sistema, a sve kako bi programeri dobili rani pristup i priliku da “petljaju” po najnovijoj verziji mobilnog OS.

Instaliranje Android 12 nije preporučljiv za svakog, on se još uvek nalazi u beta fazi i prepun je bagova i problema.

Prva verzija koja je dostupna za javnost nema mnogo interakcije sa korisnikom, uglavnom su promene “ispod haube”, ali postoje par stvari koje su vrijedne isticanja. Kako se sve više bližimo otvorenoj beti u maju, Gugl sve više dodaje novih opcija, a finalni proizvod možemo da očekujemo kraj godine, naša procjena je da će to biti novembar.

U nastavku teksta možete da vidite neke od novina, a lista istih će rasti u odnosu na to koliko Gugl bude bio redovan sa ažuriranjem i ubacivanjem novih funkcija. Ukoliko želite da sami isprobate  preporučljivo je da Android 12 sačekate makar do prve otvorene beta verzije.

Dvostruki klik na pozadini telefona

Gugle je ovaj trik pozajmio od iPhone telefona, kada dva puta kliknete na poleđinu vašeg uređaja, videćete listu akcija koju možete da pokrenete. Možete i da podesite da takav potez pokreće samo jednu akciju, kao na primjer snimanje ekrana. Cnet je prijavio da postoji problem sa ovom funkcijom, to jest da ne radi još uvek kako treba. Kako je u pitanju početna faza, takve stvari su normalne.

Da Gugl ima još posla sa ovom funkcijom, najbolje pokazuje animacija koja na vrhu ekrana pokazuje da korisnik klikće dugme sa kojim isključuje telefon, umesto pozadinu uređaja.

Poziv u pomoć – SOS

Sada možete još brže pozvati pomoć tako što pet puta brzo kliknete dugme sa kojim gasite/zaključavate vaš uređaj. Pojaviće se alarm za odbrojavanje koji će vam ukazati kada će telefon početi poziv, kada istekne okrenuće lokalni broj za hitne slučajeve. Ta opcija je uključena sama po sebi, a nalaziće se u Safety & Emergency > Emergency SOS.

Notifikacije drugačije izgledaju

Jedna manja promjena koja će sigurno biti proširena budućim ažuriranjima. Panel za notifikacije je dobio novi izgled, kada koristite svjetliju temu, drugačija nijansa plave boje će vam jasno staviti do znanja šta je uključeno, odnosno isključeno. Mala promena koja pokazuje detalje budućeg interfejsa. Boja vašeg Android telefona će zavisiti i od fotografije koju držite na pozadini, ukoliko je pretežno ljubičasta, tema vašeg telefona će biti te boje.

Gugl testira i automatsko menjanje zvuka notifikacije.

Kontrola aplikacija putem medija panela

Umjesto toga da svaka aplikacija koja pušta video snimke ili audio koristi panel za kontrolisanje medija u brzom podešavanju, Android 12 će vam omogućiti da isključite aplikacije koje ne želite da vam se pojave. Ukoliko želite da vam se tu nalazi samo Spotify, to jest ne želite da vam YouTube zauzima prostor, vi možete da isključite da vam se pojavljuje YT tako što otvorite Settings > Sound & vibration > Media.

Onemogućavanje pristupa i šta aplikacija koristi 

Jedna od najboljih novina je ta što će vas Andoid 12 obavijestiti kada neka aplikacija koristi mikrofon, kameru ili neku drugu funkciju telefona, bez vašeg znanja! U gornjem desnom uglu će se pojaviti ikonica, a jednom kada ih kliknete otvoriće se prozor koji vas obaveštava koje aplikacije rade i koje imaju pristup vašem mikrofonu, kameri, lokaciji…

Poboljšan režim za upravljanje sa jednom rukomh

Kako telefoni postaju sve veći, sve je teže koristiti samo jednu ruku za upravljanje istim. Iako na starijim verzijama postoji ta opcija, ona nije dovoljno dobra da bi u potpunosti zaživela. Zbog toga je Gugl riješio da istu nadogradi, pa ukoliko uključite Silky home režim,korisnički interfejs će se znatno bolje prilagoditi za korišćenje telefona sa jednom rukom.

(Mondo.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.