Grupa za razvoj i unapređenje sporta optužuje Hrapovića za zloupotrebu položaja

0

U podgoričkom Višem sudu raspravaljaće o optužnici protiv bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića, nakon što je ga je nevladina organizacvija Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS) sa još dvije osobe optužila da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO.

Osim njega, ista nevladina organizacija okrivila je nekadašnjeg sekretara u Ministarstvu zdravlja i predsjednika Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu Nikolu Antovića, kao i direktora Direktorata za javno zdravlje Mira Kneževića.

Na teret im se stavlja – zloupotreba položaja i prekoračenje službenog ovlašćenja.

Ročište je, međutim, juče odgođeno, nakon što je zakonski zastupnik Grupe za razvoj i unapređenje sporta Mirko Mijajlović zatražio izuzeće predsjednice vijeća, sutkinje Suzane Mugoše.

To je učinio nakon što je ona odbila njegov predlog da se suđenje odloži.

“Imajući u vidu da predsjednica vijeća neće da odloži ročište, jer sam pravni laik i neophodan mi je punomoćnik, tražim Vaše izuzeće, kao i izuzeće predsjednika Višeg i Apelacionog suda, jer sumnjam u objektivnost predsjednice vijeća”, kazao je Mijajlović.

Dodao je da je sutkinja Mugoša u pravu kada je rekla da kopirane spise predmeta on nije podigao iz suda, a kao razlog, naveo je da mu je traženo da kopiranje plati novcem u kešu, što je odbio, već je tražio da plati preko računa. Advokat Nikola Martinović, branilac Kenana Hrapovića, ukazao je da Mjajlović nije oštećeni u tom predmetu, već je oštećena NVO kao pravno lice. U optužici koju je podigla NVO GRUS, između ostalog, navodi se da su okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević, tokom 2018. i 2019. godine, zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svojeg službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

Navodi se da je Hrapović, protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije hiv/aids.

Dodaje se da je kao predstavnika NVO, u Komisiju za oblast hiv/aids izabrao dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za hiv Podgorica, koja je redovni učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, što predstalja klasičan sukob interesa.

“U raspodjeli po konkursu od 11. 06. 2018, NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6 odsto ili 42.000 evra više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO Cazas, za dva projekta dobila iznos od 45.000 evra, što predstavlja 36 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 evra više od zakonom dozvoljenog iznosa”, navodi se između ostalog u optužnici NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.