Grubač: Donošenjem Rezolucije Crna Gora je napravila suštinski iskorak od nesavjesne ideologije režima Mila Đukanovića

0

Donošenje Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen: Crna Gora je napravila suštinski iskorak od nesavjesne ideologije režima Đukanovića koji je, recimo,  sebi dozvoljavao slanje crnogorske delegacije na tzv. “proslavljanje Oluje”, hrvatske vojne akcije koja je za posledicu imala klasično etničko čišćenje Srba sa teritorije koju je obuhvatala, saopštio je Vojin Grubač, predsjednik NVO Centar realne politike.

„Na drugoj strani, ne možemo se oteti utisku da zvanični Zagreb teško  može prihvatiti fakt da je režim Đukanovića zauvijek sišao s političke scene, jer je to bio režim koji im je odgovarao i kojem su svesrdno davali podršku, čak i u najgoroj fazi kada se taj režim brutalno okrenuo protiv Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori.  Zbog toga i zbog pretvaranja države u bazu teškog, organizovanog  kriminala. konačno je zbrisan voljom 60 odsto građana Crne Gore na zadnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima“, kazao je on.

Postoji indicija da je podrška zvaničnog Zagreba takvom režimu Đukanovića, koji je za malo izazvao građanski rat u Crnoj Gori,  bila neka vrsta “osvete za Dubrovnik”, izvedena  Đukanovićevim „rukama“, tvrdi on i dodaje da u tom smislu, dalje spominjanje “slučaja Dubrovnik”  više nema nikakav smisao.

„Đukanović se izvinio, doduše licemjerno,  za ratne događaje oko Dubrovnika, sada je red  da se Hrvatska izvini Crnoj Gori što je podržavala Đukanovića čiji je režim terorisao crnogorske građane u cijelom periodu svoga postojanja: najviše Srbe i politički nepodobne Crnogorce. Tezu da je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu: „instrumentalizacija žrtava“, plasiraju oni koji su inicirali dvije Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore i svim silama pritiskali Vladu Crne Gore da izglasa i treću po tom povodu u GS OUN. Zar to trostruko glasanje o Srebrenici nije trostruka instrumentalizacija žrtava?! Naravno da jeste! Hrvatska se previše bavila i bavi  Srebrenicom, a ne bavi se svojim zločinima nad Bošnjacima u ratovima devedesetih, što izaziva nedoumicu. Da se podsjetimo, u Bosni i Hercegovini, na teritoriji nekadašnje nepriznate hrvatske Herceg-Bosne, bilo je 60 logora koje su hrvatske vojne i paravojne jedinice otvorile za civile i ratne zarobljenike bošnjačke nacionalnosti. Prema podacima Udruženja logoraša BiH, kroz hrvatske logore Herceg-Bosne je prošlo oko 25.000 ljudi uglavnom bošnjačke nacionalnosti, a najpoznatiji logori su bili: Heliodrom, Gabela, Dretelj, Rodoč, Čapljina, Ljubuški“, tvrdi Grubač.

Dodaje i da je Adrijan Vuksanović, predsjednik  HGI, u parlamentu je stalno spominjao Srebrenicu a nije uopšte spominjao navedene logore – Heliodrom, Gabelu, Dretelj,…, niti objašnjavao crnogorskoj javnosti da li se tamo desio zločin ili genocid nad Bošnjacima od strane hrvatske Armije Herceg-BosneI?

„Zbog svega navedenog, smatramo da su pojedinci i političke organizacije koje su napustile parlament uoči izglasavanja Rezolucije o logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen: napravile krupnu civilizacijsku grešku, ali to je bio njihov izbor. Podržavati odlazak crnogorskih delegacija na proslavu zloglasne Oluje, što su radili DPS, SD, SDP, HGI i LP, a napustiti parlament u toku glasanja  Rezolucije o logorima Jasenovac, Dahau Ii Mautahuzen i potom osuđivati što je ona uopšte izglasana, predstavlja krupan incident koji je u domenu ideološke devijacije i interesantnog  civilizacijskog sunovrata. Opet, Hrvatsku pozivamo da se s više respekta odnosi prema odlukama Skupštine Crne Gore, te da se ugleda na Austriju i Njemačku koje uopšte nisu imale primjedbi na tekst i donošenje dotične rezolucije, koja je deklarativnog karaktera ali koja ima jaku i jasnu moralnu dimenziju“, zaključio je Grubač.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.