Greška nove vlasti: Direktor Aerodroma preko izvršitelja od države naplaćuje blizu 10 miliona!

3

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković je na predlog Aerodroma Crne Gore (ACG), a po osnovu pravosnažnih presuda Privrednog suda donio rješenje da ACG iz državnog budžeta naplate 9,4 miliona eura po osnovu dugovanja od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) čiji su avioni od kraja prošle godine prizemljeni, saznaju “Vijesti.

Direktor ACG Danilo Orlandić 24. februara ove godine uputio je dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću od kojeg je tražio sastanak kako bi se našao model da se ovaj novac isplati, a da se ne izvrši prinudna naplata. Dopis Spajiću direktor ACG je istog dana uputio i ministru za kapitalne investicije Mladenu Bojaniću na upoznavanje. “Vijesti imaju uvid u dopise ministrima.

ACG su u potpunom vlasništvu Vlade, koja je u četvrtak smijenila dosadašnji odbor direktora i postavila novi. Novi bord će narednih dana, kako je najavljeno raspisati međunarodni javni oglas za angažovanje novog direktora čijim izborom će Orlandiću prestati mandat. Novi odbor direktora može i ranije smijeniti Orlandića uz zakonski osnov i na njegovo mjestu postaviti vršioca dužnosti iz sadašnjeg menadžmenta do izbora novog direktora.

Posebnim lex specialisom za MA utvrđeno je ukupno dugovanje prema ACG u iznosu od 32 miliona eura.Primjena ovog zakona je stopirana nakon mšljenja Agencije za zaštitu konkurnecije (AZK).

NAPLAĆENO 15 MILIONA

“Vijesti čekaju odgovore od ministarstava finansija i kapitalnih investicija u vezi ovog slučaja.Resornim ministarstvima su juče upućena pitanja da li će doći od ovog sastanka i da li je realno da Aerodromi naplate ovaj novac iz državnog budžeta.

Orlandić je Spajića u dopisu obavijestio da je od utvrđenog duga definisanog u lex specialisu Aerodromima prošle godine uplaćeno 15 miliona eura od čega su 10 miliona vratili u državni budžet po osnovu utvrđene dobiti za poslovnu 2019. godinu, dok preostali dug iznosi 17 miliona eura.

“Tim povodom ACG su podnijeli javnom izvršitelju predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave nakon čega je javni izvršitelj donio rešenje o izvršenju protiv MA kojim je odredi izvršenje na iznos od 9,41 milion eura. Protiv tog rješenja je država Crna Gora, koju zastupa zaštitnik imovinsko-pravni interesa, izjavila prigovor Privrednom sudu i zahtjev za otklanjanje nepravilnosti, ali su i jedno i druoi odbijeni. Kad je u pitanju prigovor protiv rješenja o izvršenju Privredni sud ga je 8. februara odbacio kao nedozvoljen, dok je zahtjev za otklanjanje nepravilnosti odbijen kao neosnovan rješenjem Privrednog suda od 9. februara ove godine, navodi Orlandić u dopisu Spajiću.

ACG je nakon toga, piše u dopisu, 22. februara podnio predlog o prenosu potraživanja shodno članu 113 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, a javni izvršitelj je donio tog dana zaključak o prenosu potraživanja na izvršnog po-
vjerioca (Aerodrome).

“Imajući u vidu poznatu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa koja je u značajnoj meri ugrozila avioindustriju i otežala poslovanje ACG predlažemo da se zakaže sastanak na kojem će se razmotriiti najbolji mogući način da se u obostranom interesu pitanje naplate potraživanja utvrđenog u postupku izvršenja riješi zaključivanjem sporazuma o isplati novca u kojem slučaju bi se odustalo od naplate u ovom postupku,naveo je Orlandić u dopisu.

“Vijesti čekaju odgovor na pitanje upućeno ACG da li očekuju da će postići dogovor sa resornim ministarstvima o naplati ovog potraživanja.

Šta piše u lex specialisu

Članom 4 lex specialisa za MA definisano je da će mu država na ime dospjelih obaveza koje ima prema ACG po osnovu zaključenih ugovora o pružanju usluga, po kojima do donošenja zakona dospijevaju dugovanja u iznosu od 32 miliona eura uvećana za kamate i eventualna druga potraživanja, isplatiti novac do kraja 2020. godine koji će MA bez odlaganja isplatiti Aerodromima.

Agencija za zaštitu konkurencije je početkom septembra prošle godine posle parlamentarnih izbora utvrdila posebnim rješenjem da je dodjela novca nacionalnom avio-prevozniku državna pomoć zbog čega pokreću postupak ocjene usklađenosti tog zakona sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Agencija je tada naložila Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu njenog rješenja, obustavi dodjelu novca MA, do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Odluka još nije donijeta.
17
miliona eura Aerodromi Crne Gore potražuju od Montenegro Airlinese od ukupno 32 miliona koliko je bilo utvrđeno dugovanje na osnovu lex specialisa za nacionalnog avio-prevoznika.

3 Comments
 1. Bot23 komentariše

  Ua uhljebi, ua državni činovnici i namještenici ne zasluženo primate platu od novca građana Crne Gore. Ua politički kadrovi.
  Dolazi vrijeme da narod uzme stvar u svoje ruke.

 2. Ja komentariše

  Izgleda da mora tako,ova govna političarska osilila misle da su gospodari života to je skoro svugdje u svijetu.posebno govnau pravosudju sudije tužioci advokati pa onda doktori pu.treba im se majki najebat da im nikad više naum ne padne dase ovako ponašaju

  1. Q komentariše

   U Crnoj gori nema ljudi ovdje zive nacionaliste i soviniste.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.