Grenel: Nova vlada Kosova prvo da ukine takse

0

Izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbija Ričard Grenel, u ekskluzivnom intervjuu za “Presing” na TV7 otkrio je detalje razgovora sa odlazećim premijerom Aljbinom Kurtijem i između ostalog rekao da je on obećao ukidanje takse, a od nove kosovske vlade, kaže očekuje obavezno ukidanje takse, piše Gazeta Ekspres.

“Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu”, rekao je Grenel.

On je podsjetio da je stav Sjedinjenih Država je da „stopostotna taksa, koja je uvedena prije nego što je Kurti postao premijer, najviše štete nanosi ekonomiji i narodu Kosova“.

„Zato nema smisla da imamo politiku koja šteti ekonomiji, ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mjesta. To utiče na mlade ljude koji žele radna mjesta i kada politika šteti samoj ekonomiji, ne treba očekivati od nas, od Sjedinjenih Država da i dalje podržavamo politiku koja šteti ljudima i aktivnostima ka stvaranju novih radnih mjesta”, istakao je Grenel.

On je naglasio da je američka ekonomija od kada je Tramp predsjednik SAD imala fantastične rezultate i da je Tramp od njega zatražio program podrške upravo za Kosovo i Srbiju u stvaranju stimulativnih ekonomskih koraka i stvaranje povoljne poslovne klime kako bi mladima obezbijedili nova radna mejsta.

Govoreći o odnosima s novom vladom koja bi tek trebalo da se formira, nakon rušenja Kurtijeve vlade, Grenel je rekao da bi nova vlada morala prvo da ukine taksu.

“Nećemo se miješati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera, međutim Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma održiva, bez obzira na to ko je na vlasti. Taksa treba da se ukine jer verujemo da 100-postotna taksa nanosi štetu vašoj ekonomiji“, podvukao je on.

Grenel je naglasio da SAD pokušavaju da pomognu Kosovu, da pomognu Srbiji, cijelom regionu, da stvore područje ili region koji ima radna mesta i nade za mlade da bi mogli da ostanu u regionu i imaju kvalitetna radna mjesta, da zasnuju svoje porodice i da ove porodice imaju prosperitet, ponovivši još jednom istu poruku.

“Ukinuti taksu i potom možemo sarađivati u širem smislu”, rekao je Grenel.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.