Gregori Kopli: Srbiji u zamjenu za dio Kosova treba ponuditi izlaz na more

Gregori Kopli: Srbiji u zamjenu za dio Kosova treba ponuditi izlaz na more

Direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli izjavio je da kada bi se Srbiji vratio onaj dio Kosova, gdje je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtijevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije.

“E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, vjerovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovde na Balkanu, kazao je Kopli gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

Komentarišući situaciju na Kosovu, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu kaže da su u ovom trenutku lideri na Kosovu shvatili činjenicu da jednostavno ne mogu da naprave državu Kosovo da zavisi sama od sebe, tako da i njima “cure opcije” vrlo brzo.

– Vidjeli smo svi nedavno da je premijer podnio ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i samo rješiti. Međunarodna priznanja Kosova od strane država širom svijeta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD-a, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim posle njega”.

Sada smo došli u fazu, kaže Kopli, da države povlače priznanja.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *