Grčka jača vojsku: “Turski lideri svakodnevno prijete ratom i daju provokativne izjave”

0

Grčka će ojačati svoju vojsku novim programima naoružanja, jačanjem vojnog osoblja i razvojem odbrambene industrije zemlje, izjavio je danas portparol vlade s obzirom da su tenzije sa susjednom Turskom dovele do zabrinutosti od otvorenog sukoba dvije članice NATO.

Ankara je u sukobu sa Grčkom i Kiprom zbog prava na ispitivanje nafte i gasa u istočnom Mediteranu gdje su Grčka i Turska rasporedile pomorske i vazduhoplovne snage.

“Turski lideri gotovo svakodnevno prijete ratom i daju provokativne izjave protiv Grčke. Mi odgovaramo političkom, diplomatskom i operativnom spremnošću, odlučni da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo naša suverena prava”, rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas.

Prema njegovim riječima, grčki premijer Kiriakos Micotakis najaviće u subotu detalje plana o unapređenju vojske.

“U kontaktu smo sa prijateljskim zemljama kako bismo ojačali naše oružane snage”, rekao je Pecas.

Grčka je prošle nedjelje obezbijedila 2,5 milijarde eura od obveznica pošto zemlja želi da poveća troškove vojske i prikupi sredstva za firme koje su pogođene pandemijom koronavirusa.

Kako javljaju grčki mediji, Grčka bi mogla da nabavi francuske lovce Rafal i bar jednu francusku fregatu.

Pecas je najavio da će se Micotakis u četvrtak sastati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom na marginama sastanka mediteranskih zemalja EU na Korzici.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je u subotu Grčku da počne razgovore o spornim djelovima istočnog Mediterana ili da se suoči sa posljedicama.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias je danas rekao da je Turska jedina zemlja regiona koja susjedima prijeti ratom, dodajući da je Grčka “uvijek spremna na dijalog sa Turskom, ali na dijalog zasnovan na međunarodnom pravu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.