Gramofonske ploče su ponovo u modi, u Podgorici održana prva berza u 2023.

0

Prva organizovana kupovina, prodaja i razmjena gramofonskih ploča u 2023. godini održana je juče u jednom kafeu u Podgorici. Ponuda i potražnja su se „poklopile“, pa je dosta ploča otišlo u novi dom.

Zadovoljstvo zbog toga nije krio jedan od organizatora događaja Boris Burić, iz NVO „Gramofonske ploče Crna Gora – Montenegro Records“.

On je istakao da je jučerašnja berza samo zagrijavanje za veću, koja će se održati u martu, a potom i peti Međunarodni sajam uređaja, opreme i nosača zvuka, gdje očekuju kolekcionare iz bivše Jugoslavije.

„Plan i misija NVO je da u toku godine napravimo što više berzi na različitim lokacijama u Podgorici. Time, osim širenja vinil kulture, i vraćanja ploča u upotrebu, povećavamo bazu kolekcionara u Podgorici i Crnoj Gori, sa idejom da se povremeno družimo, uporedimo kolekcije, razmijenimo ploče…“, rekao je Burić za portal RTCG.

Burić navodi da je akcenat na dobroj ponudi, kako bi svi zainteresovani „zavrtjeli“ novu, traženu ploču u svom domu.

„Cilj je da ljudi pronađu ono što žele, kolekcionari nas prije berze kontaktiraju putem društvenih mreža, pitaju za ono što ih interesuje, pa znamo šta treba iznijeti da bi se želje poklopile sa ponudom“, kazao je Burić.

Cijena većine ploča bila je od 10 do 15 eura, a najskupljih 30 do 50.

Burić je naglasio da je sve veća potreba za reizdanjima, kako bi se zadovoljilo novo tržište.

„Pojavilo se mnogo novih kolekcionara, koji ne mogu doći do starih izdanja, pa se iz tog razloga prave nova. Tržište je opet zaživjelo, proizvodnja ploča je opet krenula“, rekao je Burić.

Osnovni cilj organizacije je, kako kaže, da se podigne svijest o pločama, kao najboljeg nosača zvuka, te da se malo vratimo u analogno doba…

„Kroz berze se provuku i promocije knjige, nove ploče, umjetničko veče. A, trudimo se da često imamo i humanitarni dio“, kazao je Burić.

Iz NVO „Gramofonske ploče“ najavili su da će slične događaje uskoro organizovati u Kotoru, Nikšiću i Tivtu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.