Građani Srbije oslobođeni putarina kroz Sjevernu Makedoniju od 15. juna do 15. avgusta

1

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče sastao se danas u Beogradu sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarom i najavio da će Vlada Sjeverne Makedonije donijeti odluku u znak zahvalnosti zbog donacije vakcina da svi građani Srbije koji putuju kroz Sjevernu Makedoniju budu oslobođeni plaćanja putarine od 15. juna do 15. avgusta.

Ministri zdravlja Srbije i Sjeverne Makedonije razgovarali o nastavku saradnje u borbi protiv korona virusa.

Filipče se zahvalio u ime makedonskih vlasti i građana bratskom srpskom narodu za značajnu donaciju vakcina.

Kako je naveo, zahvaljujući donaciji koju su organizovali ministar Lončar, premijerka Ana Brnabić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započet je proces vakcinacije u Sjevernoj Makedoniji.

Ističe da su sada vakcinisani svi medicinski radnici u toj zemlji i zahvalio se i na tome što je Srbija širom otvorila vrata da budu vakcinisani i makedonski građani u Srbiji.

“Vakcinacija i situacija oko korone je prioritet”, kazao je Filipče i dodao da je sa Lončarom razgovarao i o dogovorenoj saradnji sa Institutom Torlak.

Precizira da će taj Institut u narednom periodu biti partner Sjevernoj Makedoniji i ističe da će ta saradnja biti potrebna u dužem vremenskom periodu jer, kako kaže, pandemija neće stati, a vakcina će postati sezonska.

Lončar je istakao da je saradnja, posebno u doba pandemije virusa korona, neophodna i naveo da se sa makedonskim kolegom čuje i na nedeljnom nivou kada razmjenjuju iskustva neophodna za zdravlje građana.

“Korona virus ne zna za granice i zato i mi moramo da se ponašamo kao da granice ne postoje”, istakao je Lončar na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Neizbježna tema i današnjeg sastanka bila je situacija u vezi virusa korone i vakcinacija, kazao je Lončar i dodao da su razgovarali i o nonkovid pacijentima i kako da njih na što bolji način medicinski zbrinu.

Kaže da su dogovorili dalju saradnju između stručnjaka Sjeverne Makedonije i Srbije sa ciljem da se sačuva državno zdravstvo i da nijedna zemlja ne dođe u lošu situaciju.

Na pitanje o vakcinaciji makedonskih građana u Srbiji, Lončar kaže da je moguća za sve koji iz raznih razloga borave u našoj zemlji.

“Za sve građane Sjeverne Makedonije koji imaju razloga da borave ovdje izlazimo u susret iz razloga što ovo ne rešava jedna država u okviru svojih granica i zato što smatramo da što bude bolje komšijama, biće bolje i nama”, kaže Lončar.

Dodaje da je princip da građani Sjeverne Makedonije koji su vakcinisani u Srbiji i drugu dozu dobiju u našoj zemlji, ali da može da se dogovori i ako je lakše da te doze za drugu vakcinu se ustupe Sjevernoj Makedoniji i da se na taj način omogući revakcinacija u toj zemlji.

Ministar zdravlja kaže i da je u Srbiji do sada vakcinisano nešto manje od 15.000 građana Sjeverne Makedonije.

Upitan da li mogu da dođu makedonski građani koji nemaju boravak u Srbiji da se ovdje vakcinišu, Lončar kaže da je za sada moguće jedino preko portala eUprave.

“Za one koji nemaju ništa sa Srbijom, a žele da se vakcinišu, moguće je jedino preko portala eUprave. Nemojte kretati ako nema nikakvog osnova i ako niste provjerili postoji li mogućnost. Dakle, jedino preko portala ili ako budemo pravili opet vakcinaciju stranih državljana bez zakazivanja”, kazao je Lončar, a prenio Tanjug.

1 Comment
  1. Dragišaovcešiša komentariše

    Hrvati nam nenaplatiše cestarinu u oluji, nisu kažnjavali ni kršenje saobraćajnih propisa koje su pobegulje namerno pravili.

    1
    2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.