Građani i dalje više osiguravaju imovinu nego život

0

Građani Crne Gore i dalje mnogo više osiguravaju imovinu nego svoj život. I pored toga što premija osiguranja raste iz godine u godinu, Crna Gora je daleko od stanja u Evropskoj uniji.

Agencija za nadzor osiguranja inicirala je izradu komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori i veću informisanost građana o njegovim prednostima koja bi trebala da bude gotova do kraja tekuće godine.

Direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović Pobjedi je kazala da tržište osiguranja u našoj zemlji stabilno i kontinuirano bilježi rast i pozitivne trendove.

“Na osnovu posljednjih raspoloživih preliminarnih podataka za prva četiri mjeseca tekuće godine, ukupna bruto fakturisana premija osiguranja bilježi rast od 17,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 29,9 miliona evra”, objasnila je ona.

Gotovo isti rast u procentima su zabilježili u neživotnom i životnom osiguranju.

“Bruto fakturisana premija u neživotnim osiguranjima iznosila je 25,1 milion evra, što predstavlja rast od 17,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine kada je bila 21,3 miliona evra. Ovom rastu najviše je doprinio rast premije u vrsti ostala osiguranja imovine u nominalnom iznosu od 1,3 miliona evra ili 89,8 odsto i kod osiguranja života za 665,2 hiljade evra, odnosno 18,2 odsto. Bruto fakturisana premija životnih osiguranja ostvarila je rast od 17,1 odsto i iznosila je 4,8 miliona, dok je u prethodnoj godini iznosila 4,1 milion evra”, istakla je Pantović.

Prema njenim riječima i dalje je dominantno učešće neživotnih osiguranja od 83,9 odsto. Bruto premija životnih osiguranja iznosi 16,1 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.