Građani Crne Gore nezadovoljni količinom slobodnog vremena

0

Podaci zvanične evropske statistike Eurostat pokazali su da su građani Crne Gore, poslije stanovnika Turske, najnezadovoljniji Evropljani prema količini slobodnog vremena.

 

Količinom slobodnog vremena najviše su zadovoljni građani Finske, potom Danske i Slovenije, pokazuju podaci zvanične evropske statistike.

Najniže ocjene u EU su prijavljene u Grčkoj i Bugarskoj, dok je stepen zadovoljstva količinom slobodnog vremena u Crnoj Gori – još niži.

Ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena u EU je, tokom 2022. godine, prosječno iznosilo 6,8 bodova, na skali od 0 (potpuno nezadovoljan) do 10 (potpuno zadovoljan), objavio je Eurostat.

Ova ocjena je ista u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2018. godine, navodi zvanična evropska statistika.

Ispitivanje je obuhvatilo 20 varijabli, koje pokrivaju teme od ličnog blagostanja (zadovoljstvo različitim oblastima života, pozitivna i negativna osećanja kao što su sreća, pripadnost i usamljenost) do učešća u socijalnom i kulturnom životu.

„U 11 zemalja EU zabilježeno je ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena od 7 bodova ili više. Najviše ocjene su zabeležene u Finskoj (7,7), Danskoj i Sloveniji (obe 7,5). Najniže ocjene su prijavljene u Grčkoj (5,5), Bugarskoj (5,7) i Kipru (6,2)“, navodi Eurostat.

Kada je riječ o zemljama-kandidatima – u njima je stepen zadovoljstva količinom slobodnog vremena ispod prosjeka EU: U Crnoj Gori ocjena je svega 5,3, a u Turskoj 4,8, a u Srbiji je ocjena 6. Podataka za BiH, Sjevernu Makedoniju i Albaniju – nema.

Domaćinstva bez djece, osobe s nižim srednjim obrazovanjem i stariji odrasli su više zadovoljni količinom slobodnog vremena, navodi Eurostat.

Podaci pokazuju da su u 2022. godini domaćinstva u EU bez izdržavane dece bila više zadovoljna svojom količinom slobodnog vremena (7,0 bodova) u poređenju sa domaćinstvima sa mlađom (izdržavanom) djecom (6,4).

„Proučavanje zadovoljstva količinom slobodnog vremena na osnovu nivoa obrazovanja otkriva zanimljiv šablon: što je taj nivo viši (iznad završene srednje škole) – to su ljudi manje zadovoljni svojim slobodnim vremenom (6,6)“, ukazuje se u izvještaju Eurostata.

Osobe s nižim srednjim obrazovanjem zabilježile su viši nivo zadovoljstva (6,9), dok su osobe sa srednjim obrazovanjem imale 6,8 bodova.

Što se tiče starosne dobi, najviši nivo zadovoljstva količinom slobodnog vremena zabilježen je među starijim osobama (65 godina i stariji) sa 7,6 bodova, zatim među najmlađom grupom (16-24 godina) sa 7,1 bodova.

Osobe starosti od 25 do 64 godine bile su najmanje zadovoljne svojom količinom slobodnog vremena (6,4 bodova).

I u 2018. i u 2022. godini, muškarci i žene imaju isti nivo zadovoljstva svojom količinom slobodnog vremena, prosječno 6,8 bodova, objavio je Eurostat.

(N1/rtcg)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.