Grad Nordlingen leži na 72 hiljade tona dijamanata

0

Gradić Nordlingen u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od prije 15 miliona godina kada je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procjenjuju da je širina asteroida bila čak hiljadu metara, baš kao što je i današnji grad, a bio je težak sigurno tri milijarde tona. Udarac je čak i povećao temperaturu i pritisak dovoljno da se stvori mješavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit.

Štaviše, procjenjuje se da se ispod grada nalazi oko 72 hiljade tona dijamanata.

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici nijesu ni znali da grade kuće na ovom dragocjenom tlu. Godinama su vjerovali kako je poreklo kratera vulkansko sve dok šezdesetih godina prošlog vijeka nije potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata, pa su tako mnogi objekti danas vredniji nego što se misli na prvi pogled.

Današnji stanovnici Nordlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju da razruše grad kako bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli da dobiju ni tako dobru stijenu.

Oni pak, profitiraju na drugi način – turisti dolaze iz cijelog svijeta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ries Crater u kom se nalaze uzorci kratera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.