Gorčević: Evropska unija opredijelila 75 miliona evra Crnoj Gori

0

Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku, ukupne vrijednosti 75 miliona evra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, u okviru ovog paketa podrške, EU će izdvojiti sredstva za pet investicionih grantova za infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine i jedan projekat tehničke pomoći za pripremu projektne dokumentacije u oblasti energetike u Crnoj Gori.

“Ukupna vrijednost šest investicija, uz nacionalno kofinansiranje i povoljne kredite, iznosiće 171.5 miliona evra. Implementacijom ovih važnih projekata, unaprijedićemo sisteme za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda širom Crne Gore i poboljšati kvalitet života naših građana u Kotoru, Tivtu, Ulcinju, Prijestonici Cetinje, Nikšiću i Pljevljima”, pojasnila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Crna Gora će, kako je istakla, imati višestruku korist od ovih projekata. Modernizacija i proširenje vodovodne infrastukture doprinijeće poboljšanju javnog zdravlja i unaprijediće kvalitet života građana.

“Takođe, preduslov uspjeha u sektoru turizma je pouzdano snabdjevanje vodom i efikasno upravljanje otpadnim vodama, posebno u popularnim turističkim destinacijama, pa će pozitivan uticaj na ovu privrednu granu biti osjetan. Pored infrastrukturnih projekata, očekuje se da Crna Gora od Evropske banke za obnovu i razvoj dobije podsticaj u iznosu od miliona evra i u oblasti energetike”, kazala je ministarka Gorčević.

Prema njenim riječima, dobijanje IBAR-a prošle sedmice, velika pobjeda Crne Gore na njenom evropskom putu.

Proces evropskih integracija ne stvara samo bolje institucije i viši stepen demokratije i vladavine prava Crnoj Gori, već i konkretnu ekonomsku korist“, zaključila je Gorčević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.