Google unaprijedio zaštitu Chrome pretraživača u režimu „bezbjedno pregledanje“

0

Google je nedavno objavio je na svom blogu da je unaprijedio zaštitu popularnog pretraživača Chrome u režimu „bezbjedno pregledanje“ (Safe Browsing), čime je omogućio efikasniju zaštitu od opasnih veb stranica bez ugrožavanja privatnosti korisnika.

Prije ovog unapređenja, Google je na svakih 30 do 60 minuta provjeravao otvorene kartice sa listom opasnih sajtova uskladištenih na uređaju. Međutim, savremeni sajtovi za prevare često se pojavljuju i nestaju mnogo brže, što je rezultiralo nedovoljnom zaštitom ovim metodama.

Režim „bezbjednog pregledanja“ je ubrzao provjere, ali je istovremeno zahtijevao od korisnika da Googleu pošalje osjetljive podatke o sajtovima koje posjećuje, što je izazvalo zabrinutost za privatnost. Kompanija je najavila da je sada riješila taj problem.

Novi sistem sprečava Google da vidi listu sajtova koje je korisnik posjetio, dok istovremeno štiti korisnika od pretnji u realnom vremenu.

Google vjeruje da će ova inovacija omogućiti blokiranje pokušaja fišinga za 25 odsto efikasnije. Fišing prevare su povezane s krađom identiteta, gdje žrtva biva navučena da ostavi osjetljive informacije kao što su brojevi računa ili kartice na lažnoj veb stranici.

 

Evo i kako da podesite nivo zaštite u vašem Chrome pretraživaču:

  1. Na svom uređaju otvorite Chrome browser.
  2. Dodirnite „Više“ („More“), a zatim „Postavke“ („Settings“).
  3. Dodirnite „Privatnost i sigurnost, a zatim Sigurno pregledavanje“ (Privacy and Security >  Safe Browsing).
  4. Odaberite nivo bezbjednosti koji želite koristiti.
    – Poboljšana zaštita
    – Standardna zaštita
    – Bez zaštite

(IT mixer)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.