Google I/0 2024: Nove bezbjednosne nadogradnje i funkcije za Android 15

0

Android 15, najnovija verzija mobilnog operativnog sistema, dobija nove bezbjedne funkcije jer Google ima za cilj da doda mogućnosti za bolje otkrivanje krađa i prevara koje bi mogle ugroziti podatke uređaja.

Google donosi nešto što se zove “Theft Detection Lock”, funkciju koju koriste akcelerometri telefona i „Google AI“ da bi osjetili da li je neko oteo vaš pametni telefon i zaključao ga. Radi baš kao Apple-ova funkcija Find My iPhone, koja zaključava iPhone kada se resetuje.

Google nije rekao tačno kada će ova funkcija biti lansirana, ali je rekao da će biti dostupna kasnije ove godine na nizu Android uređaja od Google, Oppo, Honor, Lenovo…

 

Privatni prostor

Google takođe dodaje funkciju privatnog prostora koja radi tako što kreira poseban prostor na vašem uređaju kako bi sve vaše aplikacije sa osjetljivim informacijama doveo u jedan prostor.

Google je rekao da privatni prostor radi na posebnom korisničkom profilu gdje je profil pauziran i uključene aplikacije više nisu aktivne kada ga zaključate. Takođe možete potpuno obrisati svoj privatni prostor.

Android telefoni su imali funkcije koje vam omogućavaju da zaključate određene aplikacije iza vašeg otiska prsta ili šifre, ali sada Google to ugrađuje direktno u Android putem Private Space-a.

 

Bolja bezbjednost jednokratne lozinke

Drugi način na koji Google štiti Android korisnike od prevaranata i prevaranata je poboljšanje implementacije bezbjednosti jednokratne lozinke (OTP). Dakle, poruke koje sadrže jednokratne lozinke (OTP), koje se koriste u dvofaktorskoj autentifikaciji, sada su skrivene od sistema obavještenja, što otežava njihovo presretanje.

Posljednjih godina postaje očigledno da su OTP-ovi zasnovani na SMS-u daleko manje bezbjedni, a push obavještenja mogu predstavljati veliki bezbjedosni nedostatak. Osim toga, ograničene postavke će biti proširene za aplikacije sa strane – one koje se ne preuzimaju putem Google Play trgovine.

 

Detekcija lažnih poziva sa AI-om

Sljedeća verzija Androida će uštedjeti prostor za skladištenje sklanjanjem nekorišćenih aplikacija u stranu, a da će vaši podaci biti sigurni. To znači da ako imate aplikaciju koju jedva koristite, ali je možda želite koristiti u budućnosti, jednostavno je arhivirajte. Arhiviranje aplikacija u Android 15 je izvorno izgrađeno, tako da možete odlučiti da odaberete aplikacije za automatsko arhiviranje kada ponestane prostora.

Tokom svoje I/O konferencije za programere, Google je najavio da testira novu funkciju za praćenje poziva koja će da upozori korisnike ako osoba s kojom razgovaraju tokom poziva vjerovatno pokušava da ih prevari.

Ova funkcija koristi Gemini Nano za davanje upozorenja tokom poziva ako otkrije da neidentifikovani pozivalac koristi govorne obrasce povezane sa prevarama.

Google Gemini će odmah pokazati korisnicima crveni znak upozorenja na ekranu telefona koji glasi „vjerovatno neželjena pošta“, tražeći od korisnika da prekine poziv, zajedno sa kratkim opisom zašto Gemini misli da bi to moglo biti prijetnja.

Za sada, nema riječi o tome kada će funkcija otkrivanja prevare biti dostupna, ali Google kaže da će korisnici morati da se odluče za korišćenje i da će morati podijeliti više informacija kasnije u toku ove godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.