Gojković: Belivukova kriminalna organizacija bila povezana i sa kulturom

1

Ministar kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima, a vezano za oblast kulture.

Gojković je kazala da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju.

Ne znam da li treći predmet ima veze sa tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno, ali je očigledno povezano sa više strana i sa više nivoa vlast, rekla je Gojković za televizuju K1.

Naglasila je da je riječ o “čistom kriminalu”, ali da ne može da govori o detaljima tih predmeta zbog toka istrage.

Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze sa MUP-om. Pa ako je imalo veze u kulturi, onda je sigurno imalo i sa MUP-om, rekla je Gojković.

Izrazila je uvjerenje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijeniti momenat u skladu sa tokom istrage, koju sprovode policija, Tužilaštvo, BIA i druge informativne agencije i da će iznijeti sva svoja saznanja o umiješanosti državnih funkcionera u kriminalne afere.

Predsjedniku je najteže jer je imao poverenje u određene ljude koji su radili protiv njega, njegove porodice i države. On nema šta da krije i sigurno će reći o kome se radi, rekla je Gojković.

Upitana da li zna o čemu se tačno radi, ministarka je kazala da može samo da pretpostavi i podvukla da se vlada ne miješa u rad policije, Tužilaštva i bezbjednosnih agencija, ali da je u poslednjie vrijeme svaki član vlade imao određena saznanja o sprezi djelova države i mafije.

Toga se mnogo skupilo, nemoguće je da se u Srbiji stvori mafija, a da u tome nisu učestvovali djelovi države i određenih ministarstava, naglasila je Gojković.

Dodala je da vjeruje svom stranačkom kolegi Milošu Vučeviću da su na čelu svega dvoje ministara i da pretpostavlja na koga je mislio.

Na pitanje kakav potez očekuje od premijerke Ane Brnabić koja bi trebalo da “pravi rezove” u vladi, Gojković je kazala da će se, kada se zavši istraga i vidi ko je učestvovao u stvaranju mafije u Srbiji, sigurno razgovarati o funkcijama.

Ako se pretpostavke Vučevića, mene i nekih drugih, i poruke predsjednika Republike zaista obistine i dokaže umiješanost državnog vrha, iluzorno je govoriti da će neko biti u zatvoru ili ministar bilo čega ili na bilo kom položaju u državi. Ne moraju to biti samo ministri, ubijeđena sam da je to dosta duboko ušlo, navela je Gojković.

Ona je kazala da nije imala kontakte sa ministrima na koje se sumnja da su imali veze sa kriminalnim krugovima jer se, kako kaže, “ne prepliću u svojim poslovima”, kao i da nikada nije bila prijatelj sa njima.

Na pitanje šta je javnost dobila objavljivanjem fotografija masakriranih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka uz konstataciju da je dio javnosti to pozdravio, a dio negodovao, Gojković je rekla da to vidi kao potrebu da se jave ljudi koji bi mogli da znaju ko su žrtve i da se pomogne da se identifikuju.

Gojković je kazala da objavljivanje takvih fotografija u Srbiji nije izuzetak i da se u svijetu svašta može vidjeti na naslovnim stranicama novina sa ciljem da se pomogne policiji i tužilaštvu u istrazi.

Na osnovu novinskih napisa vidjela sam neka imena za koja mi se učinilo da sam vidjela u papirima kad sam došla na mjesto ministra. To vas pobudi da nešto i kažete, to je dobra metoda, rekla je Gojković.

Dodala je da to nije ništa novo i da Srbija 30 godina gleda na naslovnim stranama ubijene ljudi, ali da ne razumije zašto neko fokusira pažnju na to što je objavljeno prije nekoliko dana, a nije bio osjetljiv na naslovne stranice godinama unazad.

Gojković je kazala da potpredsjednika Stranke slobobe i pravde Marinika Tepić želi da relativizuje činjenicu da je predsjednik Srbije prisluškivan i da joj nije jasno kako je moguće da Tepić dobija važne povjerljive informacije vezane za prisluškivanje predsjednika Srbije.

-Ona ima dobre veze sa jednim narko dilerom, možda je od njega dobijala informacije, a on od policijskih struktura, rekla je Gojković.

Upitana otkud telefonski razgovori Belivuka i bivšeg potpredsjednika FK “Partizan” Vladimira Vuletića u medijima i kakav će stav ministarstvo zauzeti po tom pitanju, Gojković je kazala da ministarstvo nije nadležno da raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti objavljivanja dokumenata ili da ulazi u slobodu štampe.

Ministarstvo nije organ koji presuđuje medijima i da ispituje kako su došli do informacija, rekla je Gojković.

Primijetila je da dio medija pokušava da skrene temu na druge stvari, da se priča o predsjedniku države, a ne o borbi protiv mafije.

1 Comment
  1. Bosko komentariše

    Cuti, sram te bilo.
    Pokrala si sve po Novom Sadu sto se moglo pokrasti.
    Ti pricas o lopovluku?!
    Bagro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.