Glumac Marko Baćović novi direktor CNP-a

1

Glumac Marko Baćović biće novi direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, odlučila je Vlada juče na redovnoj sjednici.

On će zamijeniti doskorašnju poslovnu direktoricu Milicu Tomović, koju je Vlada takođe juče razriješila prije isteka mandata, zbog podnošenja ostavke. Baćović će ujedno obavljati dužnosti i poslovnog i umjetničkog direktora CNP-a.

Članom 20 Statuta Javne ustanove Crnogorsko narodno pozorište propisano je da direktora i umjetničkog direktora pozorišta imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog Ministarstva, u skladu sa zakonom i aktom o osnivanju Pozorišta.

Članom 46 stav 1 Zakona o kulturi utvrđeno je da javnom ustanovom rukovodi direktor, dok je članom 47 stav 2 propisano da se za direktora javne ustanove čiji je osnivač država imenuje afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi.

Takođe, članom 6 Odluke o organizovanju Javne ustanove Crnogorsko narodno pozorište propisano da pozorištem rukovode direktor i umjetnički direktor, koje imenuje i razrješava Vlada, u skladu sa zakonom.

“Ukoliko se za direktora pozorišta imenuje umjetnik visoke reputacije ili stručnjak visoke reputacije u kulturi odnosno pozorišnoj djelatnosti u skladu sa zakonom, nije obavezno imenovanje umjetničkog direktora, pa imajući u vidu navedene odredbe Zakona i Odluke, predlaže da Vlada imenuje Marka Baćovića, glumca, istaknutog i afirmisanog umjetnika, za novog direktora Javne ustanove Crnogorsko narodno pozorište”, navodi se u odluci Vlade.

Marko Baćović rođen je 1957. godine u Nikšiću, a već duže vrijeme živi i radi u Beogradu. Glumu je završio na zagrebačkoj Akademiji za kazalište i film, a 1986. godine je postao stalni član glumačkog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Odigrao je preko 60 uloga u domaćim filmovima i serijama, kao i na desetine uloga u teatru, kako u svom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, tako i na scenama drugih pozorišta širom bivše Jugoslavije.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Jel iz Nikšića, ovaj bocar novi?

    1
    11
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.