Glavni grad najavljuje revoluciju: Papirna uvjerenja i izvode šalju u zaborav

0

Kroz aplikaciju za konzumiranje podataka iz Centralnog registra stanovništva pribavljaćemo sve neophodne podatke za koje su građani dosad morali dostavljati uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih, rekao je Nikola Mićunović.

Služba za informacioni sistem Glavnog grada uskoro će kroz aplikaciju pribavljati neophodne podatke pa građani više neće morati da dostavljaju, u sklopu dokumentacije, uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih. Kako je za „Dan“ kazao Nikola Mićunović, v.d. rukovodioca Služba za informacioni sistem, Glavni grad je prepoznao važnost razmjene podataka između državnih i organa lokalne uprave i omogućio kanal prohodnosti.

– Naše aktivnosti u značajnoj mjeri usmjerili smo upravo na uspostavljanje ovih veza za razmjenu podataka, jer smo svjesni koliko je građanima lakše kada mi po službenoj dužnosti pribavimo neophodne podatke umjesto da oni obilaze institucije, čekaju u redovima i troše svoje dragocjeno vrijeme. Kroz aplikaciju za konzumiranje podataka iz Centralnog registra stanovništva pribavljaćemo sve neophodne podatke za koje su građani morali dosad dostavljati na uvid – uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih. To više neće biti potrebno – rekao je Mićunović.

Mićunović kaže da će kreirati i elektronske servise te će građani putem veb servisa moći da podnesu zahtjev i u vidu elektronskog dokumenta dobiju odgovor.

– Kada određeni postupak optimizujemo, tako da svu neophodnu dokumentaciju pribavljamo po službenoj dužnosti, to nam omogućava da kreiramo elektronske servise i u potpunosti zaokružimo postupak u kojem će građani putem veb servisa moći da podnesu zahtjev i u vidu elektronskog dokumenta dobiju odgovor, a da pritom ne moraju napustiti svoj dom. Radimo i na pripremnim aktivnostima za uvođenje elektronskog dokumenta. Vjerujem da će to biti jedan od najznačajnijih unapređenja u kancelarijskom poslovanju Glavnog grada kroz značajno brže kretanje predmeta i bolju evidenciju – kaže Mićunović.

On ističe da će na ovaj način i uštedjeti.

– Ne treba zanemariti ni uštedu koja će se ostvariti. Ako izračunamo samo troškove papira, boje, servisa i goriva, godišnja ušteda može biti veća od 100.000 eura samo po ovom osnovu ne uzimajući u obzir i sve druge benefite koji se odnose na brigu o životnoj sredini i slično. Mnogo posla je pred nama i nadam se da ćemo biti kadri da se izborimo sa svim izazovima na putu digitalizacije gradske administracije – kazao je Mićunović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.