Glavni grad: Građani više neće morati da prilažu brojna uvjerenja i izvode

0

Kako se u okviru lokalne samouprave tokom godine obradi na više desetina hiljada zahtjeva u kojima se od građana traži neko od uvjerenja ili izvoda (o prebivalištu, državljanstvu, bračnom statusu, izvod iz matične knjige rođenih/umrlih, ), Služba za informacioni sistem Glavnog grada ostvarila je vezu sa Centralnim registrom stanovništva kako bi se ta dokumentacija, za naše državljane, pribavljala posredstvom jedinstvenog informacionog sistema za razmjenu podataka između organa javne uprave.

,,Za vrlo kratko vrijeme izvršili smo automatizaciju i modernizaciju brojnih procesa u okviru sistema i time ostvarili direktan benefit kroz uštedu vremena za građane, ali i za administraciju. U Glavnom gradu, kao prvoj lokalnoj samoupravi koja je napravila ovako značajan iskorak u digitalizaciji u Crnoj Gori, nastavićemo da radimo na unapređenju cjelokupnog sistema, a sve kako bismo građanima omogućili efikasnije servise”, kazala je prof. dr. Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

,,O koliko se važnom servisu radi dovoljno govori činjenica da na hiljade građana više neće morati da čeka u redovima za razna uvjerenja i izvode već ćemo te podatke pribavljati za njih po službenoj dužnosti. Kroz fazu testiranja uspješno smo obradili više od hiljadu zahtjeva i uvidjeli značaj implementacije ovakvog servisa. Moram da istaknem izuzetnu saradnju sa kolegama iz Ministarstva javne uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo je odličan primjer kako zajedničkim naporima možemo učiniti značajne iskorake i unaprijediti naše servise  ”, kazao je Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem.

Ovo je samo jedan od projekata na kojima se radi u oblasti digitalizacije gradske administracije, a od kojih građani imaju vrlo vidljive benefite.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.