Glavčev zatražio da Bugarska promijeni svoj stav i glasa „uzdržano“, umjesto da podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija koja osuđuje genocid u Srebrenici

0

Glavčev, Borisov, Vučić, Srebrenica. Proteklih dana tema su bugarskih medija izazivajući mnoga pitanja.

Tehnički premijer Bugarske Dimitar Glavčev zaista je zatražio da Bugarska promijeni svoj stav i glasa „uzdržano“, umjesto da podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) koja osuđuje genocid u Srebrenici.

To je 30. maja potvrdila vladina pres služba u saopštenju za medije.

Ova potvrda stigla je više od nedelju dana nakon prvih informacija o tome i dan nakon što je istraživački sajt BIRD objavio diplomatske dokumente sa uputstvima Glavčeva, koji je i ministar spoljnih poslova.

Međutim, Vlada tvrdi da to uputstvo „ne sadrži konačne instrukcije“ ambasadorki Bugarske u UN Lačezari Stoevoj.

– Dokumenti koji su procurili na internetu samo su dio procesa donošenja odluka i ne predstavljaju njegovu cjelokupnost – piše u saopštenju Vlade, u kome se čak njihovo širenje opisuje kao „hibridni napad“, prenosi RSE.

Uprkos tvrdnjama Vlade, iz dokumenata ne proizlazi da instrukcije Stoevoj nisu konačne.

Iz njenog odgovora poslatog istog dana, koji je BIRD takođe objavio, jasno je da je Glavčev poslao svoje pismo u 8.55 po njujorškom vremenu, samo sat vremena prije početka sjednice Generalne skupštine UN u 10 sati.

Ona je u odgovoru napisala „nisam bila u stanju da izvršim instrukcije „poslate u posljednjem trenutku“. Dodala je da je postupala u skladu sa instrukcijama datim još 12. aprila i glasala „za“ rezoluciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.