Glasali ste, gledajte: Umjesto sedmočasovnog radnog dana Spajićeva Vlada želi da uvede radnu nedjelju!

0

Kalkulatori povećanja plata, manje radno vrijeme, oslobodiće Crnu Goru retrogradnih politika…

Sve su ovo bile poruke Pokreta Evropa sad Milojka Spajića koje je obećavao u predizbornoj kampanji, a što se može vidjeti i na reklami iznad.

Bilbordi su izblijedjeli, a samim tim očigledno i Spajićeva obećanja. Naime, nema ni naznaka o povećanju plata koje je premijer najavio, penzije jeste povećao ali je i to pitanje po mnogima sporno, imavši u vidu da se praktično izjednačavaju penzioneri koji su uplaćivali doprinose 15 i 45 godina.

Naravno, nekome ko je 15 godina uplaćivao je „pala sjekira u med“, ali je ostatku ove populacije koji su čitav svoj životni vijek proveli radeći za istu penziju ostaje gorak ukus u ustima.

Čitava ova retrospektiva se vezuje za činjenicu da se prethodnih nekoliko dana u javnoj sferi ponovo pominje vraćanje nedjelje kao radnog dana čime bi se ukinuo zakonski akt gdje trgovinski lanci ne smiju raditi nedjeljom, a sve na predlog Alternative Crne Gore.

Iz više navrata su Vlade nakon 30. avgusta pokušavale da ukinu ovaj predlog, navodeći da će time donijeti više novca u državni budžet, međutim, to se nije dogodilo. Prvi koji je predlagao tako nešto bio je nekadašnji ministar ekonomskog razvoja a sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a nakon toga i njegov nasljednik u Vladi Dritana Abazovića. Međutim, do toga nikada nije došlo.

Ono što je interesantno je da i treća Vlada nakon 30. avgusta pokušava da sprovede ovu odluku i vrati nedjelju kao radni dan, makar tokom turističke sezone.

Đeljošaj: Uvođenje neradne nedjelje bila nepromišljena odluka, više populistička priča nego realnost

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je ocijenio da odluka o uvođenju neradne nedjelje u trgovinama nije bila dobro promišljena, da je bila „više populistička priča nego realnost“ i da „zabrana rada onima koji žele da rade nije dobra poruka“.

„Mislim da je trebalo uraditi na ovaj način kako je predložio Socijalni savjet, kako su i prihvatili sindikati, da se zaštite prava radnika, ali i da znamo da je naša država turistička destinacija, da postoje potrebe i građana i turista“, rekao je Đeljošaj u Bojama jutra na TV Vijesti.

Pripremljenim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini predviđeno je da se trgovina na veliko i na malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara. Trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili na malo, kako je definisano, mogu da nedjeljom otvore samo jedan prodajni objekat na teritoriji jedne opštine.

Ocijenio je i da status i prava radnika time nisu ugroženi. „Radnici neće izgubiti taj dan, ko bude radio u nedjelju, osim što će imati i uvećanu dnevnicu od 80 odsto, naredna subota mora da mu bude slobodna“, istakao je.

Kazao je i kako vjeruje da se poslodavci odgovorno odnose prema svojim radnicima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.