“Glas javnosti”: Produbljuju se rascjepi u DPS-u?

0

Iako rukovodstvo vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) pokušava da uveri birače, a očigledno i samo sebe, da je situacija u stranci uoči izbora koji će biti održani 30. avgusta sasvim uobičajena i redovna, to očigledno nije slučaj, već se problemi u DPS sa približavanjem izbora samo gomilaju i produbljuju.

Tako smo od pouzdanih izvora bliskih vrhu ove stranke saznali da je na jednom od poslednjih sastanaka predizbornog štaba došlo do žestoke svađe između crnogorskog premijera i nosioca liste DPS na predstojećim izborima Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića, koja je pretila da preraste i u otvoreni fizički sukob.

Povod za ovaj incident, koji su prisutni funkcioneri DPS na jedvite jade uspeli da smire, jeste predlog Boškovića, očigledno ljubitelja modernih tehnologija, prevashodno onih NATO porekla, da se osigura podrška sigurnih glasača (sa kojima, kao što smo već informisali, DPS u poslednje vreme ima ozbiljne probleme), i to tako što bi na biračkim mestima glasali tzv. wi-fi olovkama, sa ugrađenom mini-kamerom, koja bi omogućila da u serveru sa bazom podataka sigurnih glasova DPS momentalno bude evidentirano ko je od ubeleženih sigurnih glasača zaista i glasao za ovu stranku, a ko je svoj glas dao opoziciji ili poništio glasački listić.
Sa druge strane, Marković je zastupao stav da je pobeda DPS na izborima maltene gotova stvar, i da stoga nema potrebe da se vladajuća stranka izlaže “akrobacijama” koje predlaže Bošković i na taj način ozbiljno iskompromituje, pošto ovakva zloupotreba izbornog procesa sigurno ne bi prošla nezapaženo od strane članova izbornih komisija iz redova opozicije, a potencijalno bi mogla da dovede i do poništavanja izbora. Bošković je Markovićevo izlaganje propratio sa ciničnim i podsmešljivim osmehom, da bi crnogorskog premijera potom direktno optužio da je, citiramo, “kukavica” i “slabić”.
Ukoliko imamo u vidu ovu situaciju, ali i sve prethodno navedene i opisane probleme sa kojima se DPS suočava uoči izbora, postavlja se pitanje kako će lider ove stranke i višedecenijski apsolutni gospodar Crne Gore Milo Đukanović iskontrolisati nabujale sujete i animozitete najistaknutijih stranačkih funkcionera, ali i na čemu se, ako ne na ponovnoj izbornoj krađi enormnih razmera, temelji optimizam vrha DPS po pitanju izbornih rezultata?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.