“Glas javnosti”: Katarska kompanija mjerka kupovinu zemljišta SPC u Buljarici?

0

Zemljište manastira Gradište u Buljaricama, podignutog u XI vijeku, trebalo bi, po zamislima vlasti u Crnoj Gori, da se proda katarskoj kompaniji ,,CDC international”, koja bi tu izgradila luksuzne stambeno-poslovne i hotelske komplekse, s obzirom na to da se radi o veoma ekskluzivnoj lokaciji u neposrednoj blizini Petrovca, uz magistralni put ka Baru.

Ovu informaciju objavili su danas srpski elektronski mediji, a iz Demokratske partije socijalista je niko nije demantovao.

“Računajući da je pitanje svog prava na raspolaganje manastirom i manastirskom imovinom već riješio usvajanjem nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovesti, predmet sastanaka u vrhu vlasti je prevashodno rasprava o modalitetima kojima bi se katarski investitor zaštitio od eventualnih nelagodnosti usled okolnosti da je manastir Gradište uz prateće posjede proglašen za nepokretno kulturno dobro. Manastir Gradište je samo prva u nizu srpskih pravoslavnih svetinja koje čeka slična sudbina, odnosno prodaja katarskim investitorima, piše Glas javnosti.

Riječ je o grandioznom projektu od koga će Đukanović i njegovi katarski partneri imati obostranu, ali ne zajedničku korist.

“Đukanović se, sa svoje strane, vodi ograničenim i sitnosopstveničkim interesima, te u ovom projektu vidi mogućnost da dodatno uveća svoje i inače neizmerno bogatstvo, ali računa i na to da će na navedeni način oslabiti uticaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a samim tim i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji uživa ogromno poštovanje i ljubav velikog dijela Crnogoraca, te ga Đukanović doživljava kao najveću prijetnju.

Iako se ni Đukanovićevi ciljevi ne mogu ocijeniti kao naivni i bezazleni, interesi koje katarska strana vidi u ovom poslu su zaista zastrašujući i mogu se trajno odraziti na sudbinu našeg regiona i naroda koji ga naseljavaju. Pored okolnosti što će kupovina zemljišta i izgradnja objekata na zemljištu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori biti zloupotrebljena kao paravan za “pranje” stotina miliona dolara stečenih vršenjem kriminalnih aktivnosti kao što su trgovina narkoticima, oružjem i ljudima, katarska strana će navedeno iskoristiti i za realizaciju svog mnogo značajnijeg cilja. Naime, Katar je već određeno vrijeme u saradnji sa turskim faktorom angažovan na stvaranju uslova za pojačavanje prisustva ekstremnih islamista, vehabista i sledbenika terorističke organizacije Muslimanska braća na području našeg regiona. U dosadašnjem periodu su ove aktivnosti pretežno bile usmjerene na područje Bosne i Hercegovine, a samo manjim dijelom na druge pojedine države regiona, međutim katarska strana je u ovom periodu ocijenila da postoji prostor da se navedena aktivnost proširi i na područje Crne Gore, piše Glas javnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.