GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Nova Vlada da ukine odluku o izgradnji vojnog poligona na Sinjajevini!

0

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pozvala je Vladu Crne Gore da, što prije, ukine odluku o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini i proglasi ovu planinu regionalnim parkom prirode.

Time bi se, kako kažu, ispravile greške prethodnih izvršnih vlasti.

Vijest da se prostornim planom Crne Gore Sinjajevina pominje i planira kao vojni poligon je, ističu, zabrinjavajuća, „posebno imajući u vidu da je pomenuti planski dokument radio resor kojim je rukovodila partija koja se profiliše kao ekološka“.

Oni očekuju da će nova Vlada, zajedno sa nadležnim ministarstvima, konačno čuti glas naroda, „jer mještani Sinjajevine su već nebrojeno puta glasno i jasno rekli da ne žele vojni poligon“.

„Osim naroda, vjerujemo da će Vlada čuti i glas naučne zajednice, one iz Crne Gore koja je kroz studiju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kazala da Sinjajevina treba biti regionalni park prirode, a njihovu preporuku podržali su i naučnici sa pet evropskih univerziteta na nedavno održanoj konferenciji u Kolašinu“, kazali su oni.

Iz GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“ smatraju da su preuzete obaveze prema bilo kojim organizacijama ili savezima manje bitne od obaveza prema sopstvenom građanstvu.

„Vladu ove države birali su građani, te stoga u fokusu trebaju biti oni, a ne bilo ko drugi“, kategorični su iz ove inicijative.

Sinjajevina je, zaključuju oni, vlasništvo njenih stočara bila, jeste i biće, te stoga bilo kakve vojne aktivnosti na njoj nijesu dobrodošle, jer u slučaju bilo kakvih vojnih aktivnosti njihov odgovor, upozoravaju, neće izostati.

„Ovog puta još oštriji, jer smatramo da smo dosta čekali i slušali obećanja, vrijeme je za djela, a jedino konkretno što ćemo prihvatiti je sledeće: ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode“, zaključili su, u današnjem saopštenju, iz GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.