Generalni sekretar NATO-a upozorava: Kosovo do 2050. može ostati bez vode za piće zbog klimatskih promjena

0

Tzv. Kosovo bi se do 2050. godine moglo suočiti sa nedostatkom vode za piće, navodi se u izvještaju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Sjevernoatlantski savez se, inače, bavi procjenom uticaja na klimatske promjene i bezbjednost, prenosi „Kljan Kosova“.

U dokumentu objavljenom 9. jula, navodi se da ubrzavanje klimatskih promjena ima „dubok uticaj na bezbjednost saveznika“ i naglašava potrebu da NATO ostane u stanju da ispuni svoju svrhu u okruženju koje se brzo mijenja“.

„Kosovo“ je takođe dio izveštaja, zbog činjenice da tamo postoji misija sa oko 4.500 savezničkih i partnerskih trupa koje deluju širom zemlje kao deo NATO snaga (Kfor).

Stoltenberg je u izvještaju naveo da je jugoistočna Evropa, uključujući tzv. Kosovo, identifikovana kao jedna od „vrućih tačaka“ planete.

„Ubrzano zagrijevanje atmosfere u regionu dovodi do ekstremnih vremenskih pojava, kao što su požari 2017. i 2022. godine, i teških poplava koje je Kosovo doživjelo 2023. Očekuje se da će takvi događaji biti sve učestaliji i intenzivniji. Zajedno sa socio-ekonomskom ugroženošću Kosova i izazovnim bezbjednosnim okruženjem, klimatske promjene mogu imati štetne posledice i po Kosovo i po prisustvo NATO na terenu“, naglasio je Stoltenberg u izvještaju.

U izvještaju se ističe da je Kfor treći bezbjednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima se radi u bliskoj saradnji.

Pored toga, u dokumentu se navodi da NATO savjetodavni i tim za vezu (NALT) i dalje podržava bezbjednosne organizacije na Kosovu koje vrše civilnu kontrolu i demokratski nadzor.

„Podrška NALT-a za izgradnju kapaciteta tzv. Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) pokriva reagovanje na krizne situacije, upravljanje katastrofama i civilnu zaštitu“, ističe se u izvještaju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.