General Nebojša Pavković: Najteže je bilo kad smo se povlačili sa Kosova

0

Izrečena mi je kazna zatvora od 22 godine i dostojanstveno sam je prihvatio. Bio sam čelni čovjek te armije, bio sam na vrhu piramide, ja odgovaram za sve što se dešavalo. Zato podvlačim da 90 odsto vojnika nije počinilo nikakav zločin. Oni koji jesu dobili su zaslužene kazne. Ali Trećoj armiji ne mogu se pripisati zločin silovanja, za koji su nas sudili, progon stanovništva, kazao je general Nebojša Pavković.

“Kada bi Albanci smjeli da progovore kako se srpska vojska ponašala prema njima, kakvu im je pomoć pružala, čuli biste nevjerovatne priče. Čega se sve vojska odricala da bi oni imali da jedu, da se griju… Imamo nebrojano primjera, poput Dikovićevog, čija je brigada u Glogovcu i okolnim selima zbrinula 25.000 ljudi, lokalnog stanovništva.

Otišao sam dobrovoljno u Hag jer nisam hteo da dozvolim sebi da me hapse, jure po šumama, da se krijem. Optužnicu sam potpisao prime nego što sam pošao u Hag. Ne bih ništa mikenjao, javio bih se ponovo. Čistog obraza otišao sam tamo i pokušavao sam to da dokažem. Niko od nas nije bezgrešan, nisam ni ja, ali se kao pravi profesionalac sigurno nisam ogrešio ni prema kome u ovom ratu na Kosovu, kao ni u onom u Vukovaru. Moji saradnici to dobro znaju, oni to ne pričaju, ali pamte koliko sam bio strog prema njima. Pomagao sam Šiptarima, pomagao sam svima, nisam lično nikom ništa naredio da uradi što nije bilo po propisu. Da sam znao da su se događali zločini, za koje sam između ostalog optužen, njihovi počinioci bili bi uhapšeni, kazao je on.

Najteže je bilo kada je saznao da vojska mora da napusti Kosovo.

“To sam veoma teško podnio. Svaka pogibija vojnika i saznanje šta se desilo za je mene bio težak trenutak. Teško mi je bilo i kada je bombardovan Aleksinac. U prvom trenutku mislio sam da ga bombarduju pošto sam ja odatle. Bio sam tamo i nisam prepoznao dio grada koji su sravnili sa zemljom, u blizini se nalazila zgrada u kojoj je stanovala moja porodica, majka na jedva sto metara odatle… Ali, opet kažem, najteže mi je pala odluka da se povučemo sa Kosmeta, kada sam vidio vojsku u pokretu i sav taj narod koji je išao za svojom vojskom. To je bilo zaista teško, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.